Tech

Onderzoekers 'kraken' anonimiteit TOR-netwerk

30 juli 2015 10:41 Aangepast: 28 april 2018 00:34

<p><strong>TOR-netwerken blijken niet zo veilig als werd gedacht. Anderen kunnen zien welke sites je bezoekt door dataverkeer te analyseren.</strong></p><p></p>

Onderzoekers van de Amerikaanse MIT-universiteit hebben zwakke plekken in het TOR-netwerk ontdekt. De zogeheten 'hidden services' in het online netwerk zijn daardoor met 88 procent nauwkeurigheid te identificeren. De onderzoekers kunnen achterhalen welke data naar een specifieke Tor-gebruiker gaat. Dat is mogelijk door analyse van het internetverkeer met versleutelde data op een enkele computer in het Tor-netwerk.

Miljoenen 'anonieme' gebruikers

Zo'n 2,5 miljoen gebruikers per dag maken gebruik van TOR, bijvoorbeeld activisten die anoniem willen blijven voor de overheid. Ook criminelen gebruiken TOR in de hoop om niet achterhaald te worden.

TOR-gebruikers surfen via tussenstations. De meest beveiligde delen zijn de 'hidden services'. Deze geheime sites zijn bijvoorbeeld marktplaatsen waar illegale spullen worden verhandeld.

Zwakke plek

Rond de hidden services gaat heel veel verkeer heen en weer. Aan de patronen van dat dataverkeer kan bijvoorbeeld een inlichtingendienst herkennen welke sites een specifiek persoon bekijkt. Het herkennen van verkeer werkt zelfs al is de data zelf versleuteld, aldus de onderzoekers. Ze keken simpelweg naar patronen in het aantal internetpakketjes dat in een bepaalde richting in het netwerk ging en gebruikten hiervoor slimme 'zelflerende' algoritmes.

Volgens de wetenschappers is de oplossing om het TOR-verkeer via meer omwegen te laten gaan. Daardoor zouden patronen minder makkelijk zijn te herkennen. Maar dit heeft wel als nadeel dat het netwerk nog trager wordt. En Tor is vaak al niet erg snel.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van