Tech

Jumbo-afperser: geef me bitcoins, anders krijg je bommen

13 augustus 2015 13:04 Aangepast: 13 augustus 2015 13:13

<p><strong>Een man die al maanden Jumbo afperst eist volgens de politie 'een hoeveelheid bitcoins' van de supermarktketen.</strong></p>

Rechercheurs die op de zaak zitten hebben dat vandaag gemeld. Ze vragen het publiek om mee te denken. Het is niet bekend hoeveel bitcoins de verdachte vraagt van de supermarktketen, maar volgens de politie gaat het om een aanzienlijk bedrag. Door Bitcoins te eisen hoopt de man anoniem te blijven. Bitcoin-transacties zijn lastig te traceren.

Begin 2014 nam de Openbaar Ministerie voor het eerst in ons land bitcoins die in bezit van criminelen waren in beslag. Dat waren bitcoins van een xtc-bende uit Groningen en Drenthe, die drugs verkocht via de beruchte online marktplaats Silk Road. De bitcoins zijn verbeurd verklaard en door het OM voor euro's verkocht op een bitcoinbeurs.

Explosieven in Groningen en Zwolle

De Jumbo-afperser dreigt niet alleen. In mei werd er bij de Jumbo aan de Wilhelminakade in Groningen een explosief gevonden. Een aantal weken later, op 31 mei ging er daadwerkelijk een bom af, waarbij de raam en een kozijn van een winkel aan het Overwinningsplein beschadigd raakten.

Een week later, op 6 juni, moeste een winkel van Jumbo bij voetbalstadion Euroborg ontruimd worden na een bommelding, maar dat bleek later loos alarm te zijn.

Begin juni werd er bij een vestiging van de Jumbo in Zwolle een felicitatiekaart afgeleverd. De enveloppe bevatte een kleine hoeveelheid explosieve stof. De politie gaat ervan uit dat ook dit het werk geweest is van de afperser.

Voorzorgsmaatregelen

De Jumbo noemt de dreiging vervelend: "We hebben vanaf het eerste incident nauw contact met de politie. In samenspraak met hen zijn in onze winkels - opvallend en onopvallend, binnen en buiten - extra voorzorgsmaatregelen genomen om een veilige winkel- en werkomgeving te creëren."

RTL Nieuws/Bright

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van