Tech

Sail breekt technologierecords

18 augustus 2015 14:05 Aangepast: 28 april 2018 00:03

<p><strong>Het grootste netwerk, de sterkste bluetooth-beacons en een handige live-app. Sail brengt naast zeilschepen ook digitale innovatie.</strong></p>&#13;

Sail brengt niet alleen bijzondere zeilschepen maar ook een flink aantal digitale innovaties naar Amsterdam. Zo bouwt KPN het grootste tijdelijke mobiele netwerk ooit. En een Superroute-app biedt bezoekers live de bezetting van P+R-plaatsen, afzettingen en OV-reisinformatie naar Sail.

Pushberichten via Bluetooth-beacons

Ook is er voor het eerst een bewegend en long range 'Bluetooth-beacon' dat je bij ieder schip een pushbericht met specificaties van dat schip stuurt. Hoog in de mast van de Bark Europa zal een webcam worden geïnstalleerd die live overzichtsbeelden uitzendt.


Woensdag start het vijfdaagse evenement Sail met de Sail-in parade waarbij alle schepen in konvooi vanaf IJmuiden naar Amsterdam varen. Op het water maar vooral op de oevers worden 500.000 tot 1 miljoen mensen verwacht. Hoe weten die welk schip wat is en welk verhaal erachter steekt? De Christian Radich doet denken aan de tv-serie de Onedin Line, maar is ze het ook? Is de Kruzenshtern met 114 meter het langste schip? En wist je dat het Chileense regime aan boord van die mooie lelieblanke Esmeralda martelpraktijken uitvoerde?

Via de officiële SAIL-app (iOS/Android) stuurt inBeacon je bij het passeren van de Tallships een pushbericht met precies die info. Zo gaat het scheepsgeweld veel meer leven.

Grote afstand overbruggen


Remco Bron van inBeacon: "We willen de 400 meter die het Noordzeekanaal breed is met beacons overbruggen. Dat is wel even een dingetje. We hebben twee beacons ontvangen die 450 meter zouden overbruggen. Dat lukte niet, maar 200 meter halen we wel." Dus moesten de mannen een list verzinnen. Bron plaatst zijn beacons op twee van de Tallships die meevaren, zodat beide oevers bereikt worden. Nieuwe techniek vaart op eeuwenoude traditie.


Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van