Tech

Architectuurtrend bereikt Nederland: micro-woningen

21 augustus 2015 09:30 Aangepast: 28 april 2018 00:03

<p><strong>Volgens deze trend bouw je een huis dat zo groot is als een studentenkamer.</strong></p><p></p>

In Alkmaar wordt een huis gebouwd van 2,5 meter breed en 6,5 meter lang. Dat maakt de woning zo breed als een regulier huis maar dan zo dat je aan het het einde van de hal alweer buiten staat.

Waarom zou je als je architecten in de hand neemt om je droomwoning te bouwen, het zo petieterig aanpakken? Tuurlijk maakt het budget het verschil tussen een villa en een woning, maar dit is zo klein dat het per meter juist relatief duur is.

Architectuurstudenten Lena en Laurens van der Wal denken daar anders over: "Een klein huisje is financieel aantrekkelijk en duurzaam. Maar het staat vooral voor een andere manier van leven. Door voor minder ruimte te kiezen, ga je je minder richten op spullen en meer op bijvoorbeeld relaties." Dus richtten broer en zus een architectenbureau speciaal voor microwoningen op onder de naam Tiny huis.

Tiny house movement

De Tiny house movement bestaat als trend al langer in vooral de VS. De huisjes tellen vaak nog geen vijftig vierkante meter (zie mijn verzameling op het microwoningen digitale prikbord). Volgens Van der Wal is Nederland klaar voor kleine huisjes: "Er is een trend richting meer minimalisme en onthaasten. Mensen die met pensioen gaan verblijven vaak liever in hun zeilboot of bungalow dan in hun gewone, grote huis." aldus het duo Van der Wal.

Helaas is hier minder bouwvrijheid dan in de Verenigde Staten. "Het bouwbesluit schrijft minimale afmetingen voor. Dat is gelukkig te omzeilen door een klein huisje op een onderstel met wielen te zetten."

Wie direct zelf aan de slag wil, bestelde dit huis dat wordt geleverd in een platte doos. Het huis Pod/idladla is met 17 vierkante meter net zo groot als het Alkmaarse huisje. Maar de Idladla is ook nog draagbaar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van