Tech

Wikipedia in de ban van 'wiki-maffia'

01 september 2015 17:17 Aangepast: 27 april 2018 23:32

<p><strong>De 'wiki-<span>maffiosi'</span> eisen geld van Wikipedia-schrijvers voor het beschermen van hun artikelen tegen vandalisme.</strong></p>

Volgens The Next Web zit er een doordachte strategie achter deze georganiseerde misdaad. Het begint allemaal met een artikel dat geweigerd is door de Wikipedia-gemeenschap, bijvoorbeeld vanwege een hoog promotie-gehalte. Een marionet van de wiki-maffia gaat op zoek naar het artikel en past het vervolgens zo aan dat het wel gepubliceerd kan worden.

Als het artikel klaar is neemt de maffioso, die zich voordoet als een ervaren redacteur of administrator, contact op met het onderwerp of de oorspronkelijke schrijver van het artikel en vraagt een geldbedrag om het opgeschoonde artikel te publiceren. Het geld wordt overgemaakt en het artikel wordt klaargezet om nagekeken te worden. Een andere marionet keurt het artikel goed en plaatst het online.

Als het artikel online staat, neemt de zogenaamde redacteur opnieuw contact op met het onderwerp of de oorspronkelijke schrijver en eist maandelijks 30 euro om het artikel te 'beschermen' tegen vandalisme of verwijdering.

Block & Delete

De praktijken van de wiki-maffia druisen in tegen de algemene voorwaarden van Wikipedia en het Wikimedia Foundation heeft na wekenlang onderzoek inmiddels 381 accounts geblokkeerd en 210 artikelen verwijderd. De Wikipedia-gemeenschap blijft op zijn hoede en houdt de website in de gaten voor nieuwe gevallen.

Lees ook:

Wikipedia-oprichter lanceert sociaal goede doelen-netwerk

Dit is Wikipedia's eerste jaaroverzicht: Edit 2014

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore