Tech

De smogtoren van Daan Roosegaarde staat in Rotterdam

11 september 2015 08:43 Aangepast: 24 september 2018 18:21

Daan Roosegaarde zuivert de lucht in Rotterdam met zijn 7 meter hoge stofzuigertoren.

Daar staat hij dan, de smog free tower van Daan Roosegaarde. Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam opende afgelopen weekend de eerste smogstofzuiger ter wereld.

De zeven meter hoge smogstofzuiger staat aan de Vierhavensstraat 52 in Rotterdam. Hij zuivert per uur dertigduizend kuub lucht en gebruikt niet meer stroom dan een waterkoker. De gebruikte ion-techniek die op kleine schaal wordt toegepast in ziekenhuizen, wordt voor het eerst in de openbare ruimte gebruikt.

De neergeslagen deeltjes ozon en fijnstof die de toren uit de lucht haalt worden opgeslagen in kleine zwarte kubusjes. Die kubusjes zijn te koop in de vorm van een ring of manchetknopen. Dat is de economische grondslag die bij elk kunstwerk van Roosegaarde te vinden is.

De Smog Free Tower is een tatsbaar voorbeeld om steden te overtuigen van het feit dat hun lucht schoner kan, en dat Daan Roosegaarde weet hoe. Wij leven in Nederland 9 maanden korter vanwege deze smog. Na Rotterdam reist de toren rond om lucht te zuiveren in Beijing, Parijs, Los Angeles en Mexico-stad.

De smogjuweeltjes waren verkrijgbaar op Kickstarter. Door één Smog Free Ring van 250 euro te kopen, doneerde je 1000m3 schone lucht aan de stad.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Daan Roosegaarde spreker op eerste Bright Day @ Night

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van