Ga naar de inhoud
Tech

Nederlandse gadget voor stopcontact kan je huis automatiseren

<p><strong>Crownstone meet het verbruik per apparaat en kan ze allemaal tegelijk uitzetten. Weer een oplossing om je huis te automatiseren.</strong></p>&#13;

Een Rotterdamse startup komt met een nieuwe oplossing om je stopcontacten slimmer te maken. Crownstone is klein apparaatje dat tussen het stopcontact en je apparaat zit. Hij komt in twee verschillende modellen. Eentje die je meteen in een stopcontact kan pluggen en een inbouwversie die achter het stopcontact zit weggewerkt.

Via Bluetooth komen alle gegevens binnen op je smartphone. Naast het verbruik meten, kun je de apparaten ook besturen. Op je telefoon kun je ze uitschakelen of lampen dimmen. Nog een handige feature: wanneer je je huis verlaat, gaan alle apparaten automatisch uit. Nee, je koelkast niet.

Volgend jaar hopen de Rotterdamse makers Crownstone op de Europese en Amerikaanse markt te brengen. Voor 75 euro koop je een setje met drie inbouwversies of twee plug-in-versies. Hij staat sinds deze week op Kickstarter. Van het doel van 200.000 euro is er al 55.000 euro binnen en er zijn nog 54 dagen te gaan.