Tech

Italianen bouwen hoogste 3D-printer ter wereld: voor printen van huizen

21 september 2015 11:57 Aangepast: 27 april 2018 23:01

<p><strong>De BigDelta van WASP is met 12 meter 's werelds hoogste 3D-printer, waarmee goedkope huizen kunnen worden geprint.</strong></p><p></p>

De BigDelta van World's Advanced Saving Project (WASP) is het initiatief van een groep Italiaanse ingenieurs. Hij is 12 meter hoog en bijna 7 meter breed, een record voor een 3D-printer. De BigDelta kan met ecovriendelijke materialen als aarde of klei snel en goedkoop huizen 'printen' voor mensen met een laag inkomen.

Het enorme gevaarte bestaat uit een aluminium geraamte in combinatie met een mixer met een spuitmond, die door drie 'robotarmen' laag voor laag bouwmateriaal kan neerleggen. Dit type 3D-printer, de zogeheten delta-robot, is de laatste jaren in opkomst.

Huizen 'printen' is hard nodig

Voor de makers van BigDelta is het project meer dan een droom die is verwezenlijkt. Volgens de VN zijn er in 2030 meer dan 4 miljard mensen op de planeet met een jaarlijks inkomen onder de 2700 euro die ook van fatsoenlijk onderdak voorzien moeten worden. Dat betekent dat er wereldwijd vanaf nu per jaar 100.000 huizen per jaar gebouwd moeten worden. De mensen achter WASP denken dat zij met de BigDelta een steentje kunnen bijdragen, omdat hij goedkoop een huis kan printen.

Overigens zijn zij niet de enige die 3D-printer bouwen waarmee huizen zijn te bouwen. Chinese ondernemers zijn al twee jaar bezig om met 3D-printers commercieel huizen te 3D-printen. Hoewel de Chinezen niet de hoogste printer kunnen claimen, mogen zij wel de titel voor het hoogste en grootste 3D-geprinte huis opeisen. Zij hebben een apartement van maar liefst vijf verdieping geconstrueerd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van