Tech

Met deze speciale gel voel je knoppen op een touchscreen

23 september 2015 14:01 Aangepast: 27 april 2018 23:01

<p><strong>Een speciale gel voor touchscreens laat je knoppen op het scherm echt voelen.</strong>&#13; </p>

De 'heilige graal' van touchscreens is dat ze voelbaar worden. Hoe fijn ze ook zijn, als je er niet naar kijkt dan kan je zelfs het simpelste tekstje niet typen, omdat je de toetsen niet kan voelen.

Onderzoekers van de universiteit van Berlijn experimenteren daarom met gellagen op touchscreens die verharden als je ze verwarmt. Dat maakt het mogelijk om tijdelijk voelbare knoppen, schuifjes en joysticks voor een app-interface te maken.

Volgens de onderzoekers zou het daardoor makkelijker moeten zijn om zonder te kijken op gevoel allerlei smartphones en wearables te kunnen bedienen. Als voorbeeld gebruikten de onderzoekers een 7 inch 'GelTouch-screen' om een knop te maken waarmee je zonder kijken een telefoonnummer kon bellen. Ook maakten ze een schuif om door foto's scrollen en een joystick voor het spelen van een game.

De onderzoekers gebruikten een waterdragende gel boven op de display waaronder ze een transparante, geleidende laag van indium-tin-oxide plaatsten. Deze laag wordt vaak in schermen gebruikt.

Veel experimenten

De gel werd op meerdere manieren verwarmd waaronder eentje waarbij ze via elektrode met een stroompje de gel tot 32 graden Celcius verwarmden. De warmte zorgt voor waterverdamping waardoor de gel inzakt en 25 keer stijver wordt. Dit gebeurt in ongeveer twee seconden. Werd de stroom eraf gehaald dan verdwijnen de uitgeharde gel plekken.

Verwacht dit voorlopig nog niet als de volgende revolutionaire interface want dit experiment is precies wat het is; één van de vele experimenten om 'gevoel' in schermen te bouwen. Neemt niet weg dat we de eerste bruikbare resultaten van wat ooit experimenten waren nu in het dagelijks leven terugzien in de vorm van het nieuwe 3D Touch in de iPhone 6S.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van