Tech

Top 5: de handigste IFTTT-koppelingen

28 september 2015 22:45 Aangepast: 27 april 2018 23:01

<p><strong>Met de dienst IFTTT koppel je diensten aan elkaar die je leven makkelijker maken. Dit zijn de vijf handigste 'recepten'. </strong></p><p></p>

IFTTT staat voor If This Then That en is een dienst waarmee je andere diensten aan elkaar kunt koppelen. Dat is handig, want zo automatiseer je handelingen waar je anders tijd mee kwijt was. Voor dat we een paar van de handigste recepten uitlichten, leggen we eerst even uit hoe het werkt.

If This Then That

IFTTT maakt onderscheid tussen twee dingen: IF en DO. Simpel gezegd: met DO zet je een bepaalde actie onder een knop. Die moet je zelf triggeren. Met IF gebeurt de actie automatisch, bijvoorbeeld dat als je thuiskomt, de lichten aangaan. Daarvoor heb je alleen de gratis app nodig op iOS of Android.

Het is mogelijk om zelf 'recepten' te maken die acties automatiseren, maar je kunt ook gewoon bestaande gebruiken. Daarvan kun je er via de app namelijk al honderden downloaden. De onderstaande vijf recepten zijn in elk geval de moeite waard.

1. Instagram-foto's op Twitter

Deel je Instagram-foto's op Twitter, dan kun je ze niet previewen. Er verschijnt dan alleen maar een link in de Twitterfeed. Wil je plaatjes toch direct tonen in Twitter, dan kan dat met dit recept. Je koppelt je Twitter- en Instagram-account aan elkaar en vervolgens komen je Instagram-uploads automatisch op Twitter te staan. Mét preview dus.

2. Recepten voor hue

Heb je thuis Philips Hue-lampen? Met IFTTT kun je er leuke dingen mee doen. Als je de app Weather Channel en Philips Hue aan elkaar koppelt, kun je bijvoorbeeld de kleur van de lampen in blauw veranderen als het buiten regent. Geinig.

Met de donkere winterdagen in aantocht, heb je pas echt iets aan deze recepten. Met IFTTT kun je Philips hue koppelen aan de gps-module in je iPhone. Die registreert het als je thuis komt (het licht springt aan) of als je de deur uit gaat (de lampen doven). Recepten: lichten uit of lichten aan.

3. Sonos aan bij thuiskomst

Nog een app die op basis van locatie werkt. Op IFTTT staat een recept waarmee je Sonos kunt laten spelen als je thuis komt. Zo kom je nooit in een stil huis aan. Verder is er ook een recept die Sonos pauzeert als je weg gaat.

Recept: spelen bij thuiskomst of pauzeren

4. Nest aanpassen op buitentemperatuur

De thermostaat van Nest heeft eveneens ondersteuning voor IFTTT. Nest heeft zelf enkele scripts online gezet die je kunt gebruiken. Eén daarvan is een recept waarmee je kunt instellen dat Nest bijvoorbeeld op een bepaald aantal graden moet als de buitentemperatuur bijvoorbeeld onder de 0 graden komt graden komt. Daarvoor moet je wel je Nest Thermostat koppelen aan de Weather Channel-app.

5. Spotify's Discover Weekly archiveren

Discover Weekly van Spotify is een heel goede manier om nieuwe muziek te ontdekken, maar na een week wordt de lijst vernieuwd en als je hem dan niet hebt opgeslagen, ben je de nummers kwijt. Hoe handig zou het zijn als de hele lijst elke week automatisch wordt gearchiveerd? Dat is precies wat dit recept voor elkaar krijgt. Veel luisterplezier!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore