Ga naar de inhoud
Tech

My Precious... gouden juwelen uit 3D-printer, straks ook van grote merken

<p><strong>Met de komst van M080 hoeven we vast niet lang meer te wachten op de eerste desktop-printer bij de juwelier.</strong></p>&#13;

EOS, Cooksongold en Delcam lanceerden al eerder dit jaar hun M080-printer, maar vorige maand is in Engeland de eerste collectie sieraden getoond. Ringen, hangers en armbanden die direct uit de 3D-printer komen, zonder tussenkomst van mallen.

'Gamechanger'

Voor de komst van M080 werd met '3D-geprint goud' gedoeld op gouden juwelen, gegoten in een 3D-geprinte mal; een mooi maar tijdrovend proces, waarbij de producten niet zo 'print on demand' zijn als al langer mogelijk is met kunststoffen. De M080 is de langverwachte gamechanger voor de juwelen en horloge-industrie.

M080 print met edelmetaalpoeder van - speciaal voor deze machine ontwikkeld - extra fijne partikels. Goudopties: 18-karaats geel en wit goud.

De printtechniek is DMLS, ofwel Direct Metal Laser Sintering. De machine bouwt het design laag voor laag op door het smelten van fijn metaalpoeder met een laser. Met deze methode kunnen extreem complexe designs geprint worden, zonder tussenkomst van andere tools. Eventuele meegeprinte steunonderdelen verwijderen, polijsten, mooi doosje erom en klaar.

De ontwikkeling van de M080 is onderdeel van het Precious Project, dat onderzoekt hoe 3D-printing de Engelse juwelenindustrie meer competitief kan maken. Cooksongold heeft een exclusieve samenwerking met EOS en is exclusief leverancier van de M080 en de bijbehorende poeder-edelmetalen.

De 3D-printer kost nu nog 220.000 euro. Cookson heeft momenteel vier machines staan, waarvan er eentje begin oktober naar Birmingham City University gaat, zodat studenten de machine kunnen gebruiken in een nieuwe opleiding van het Jewellery Industry Innovation Centre.

Grote merken enthousiast

Welk luxe merk zal als eerste gebruik gaan maken van de M080? Cartiers panters en Christian Diors fabuleuze ringen van de hand van topdesigner Victoire de Castellane lijken - met alle respect! - peanuts voor deze 3D-printer.

"De reacties vanuit de juwelen- en horlogeindustrie zijn overweldigend", aldus David Fletcher, Business Development Manager van Cookson. "Iedereen is geïnteresseerd. We zijn in gesprek met veel exclusieve horloge- en juwelenmerken. Het belangrijkste op dit moment is dat designers moeten leren om hun ontwerpen geschikt te maken voor deze printer. De Birmingham City University is wereldwijd het eerste instituut dat een design-opleiding aanbiedt speciaal voor het 3D-printen van goud."

Designer Lionel T. Dean ontwierp een serie indrukwekkende juwelen die de mogelijkheden van de M080 toont. Dezeen interviewde de designer begin september: