Tech

Je shirt als scherm: flexibele, strijkbare LED-displays uit Eindhoven

06 oktober 2015 17:17 Aangepast: 27 april 2018 22:30

<p><strong>&#13; Deze nieuwe superflexibele LED-displays maken van je t-shirt een beeldscherm of een hartmonitor. </strong></p>

En ze mogen gewoon in de wasmachine.

Onderzoekers van het Eindhovense Holst Centre en IMEC's CMST-lab van de Gent Universiteit hebben de allereerste flexibele en rekbare, TFT-aangedreven LED-displays voor textiel gepresenteerd. De LED-displays kunnen onder andere door lamineren op textiel aangebracht worden. Het volledig integreren van flexibel en wasbaar displaymateriaal in textiel is een nieuwe stap in de wereld van wearables.

"Het innoverende van dit materiaal is dat we de eigenschappen van elektronica hebben omgezet naar textiel. Normaal gesproken is de elektronica voor wearables hard, wij hebben het rekbaar gemaakt en daarnaast hebben we het zo weten in te kapselen dat het water, zeep en bepaalde krachten kan weerstaan. Je kunt het gewoon wassen in de wasmachine op 40 graden Celsius", zegt Margreet de Kok, wetenschapper bij Holst Centre.

In juni lanceerde Holst Centre al het ECG-shirt: een smart t-shirt dat een accuraat ECG van je hart maakt, je bewegingen detecteert en je energieverbruik meet. Met zo'n t-shirt kan je personal trainer zien of je het wel echt zo zwaar hebt als je gekreun doet vermoeden.

Het materiaal dat Holst Centre gebruikt voor het geleiden van stroom is gebaseerd op speciale zilverdeeltjes die optimaal buig- en rekbaar zijn. Het systeem stuurt de verzamelde informatie (bewegingen, hartslag) met bluetooth, via je telefoon of tablet door naar waar je maar wilt.

Interesse uit sport- en modesector

De prijs van een T-shirt met LED-systeem hangt af van de wensen van de producent. Margreet de Kok: "Het is belangrijk om te weten voor welke toepassing het gebruikt gaat worden en hoe groot de oppervlakte van de display moet zijn. Wil je een kleine display op een wit T-shirt of wil je het gehele shirt kunnen gebruiken als scherm voor video's of een veranderend dessin? Dan moet elke cm2 display zijn en dat kost natuurlijk wel wat meer."

Er zijn allerlei functies voor deze flexibele technologie; niet alleen met LED, maar ook met zonnecellen, zoals bij het Solar Shirt van Pauline van Dongen.

De Kok: "Bedrijven in de sport- en mode-industrie zijn zeer geïnteresseerd in deze technologie, omdat je nu eindelijk mooie designs kunt gaan maken waarbij de display volledig is geïntegreerd in het materiaal." Laten we de entertainment-bizz niet vergeten. LED-fans Matthew Bellamy en Rihanna kunnen hun showkleding nu verrijken met een fantastische display van hun live hartslag. "I'm excited to be here!" Echt?

Stijlvol geïntegreerde technologie

Holst Centre in Eindhoven is 'the place to be' voor onder andere mode- en stoffenontwerpers die zich bezighouden met de nieuwe generatie wearables; niet van dat grove, esthetisch onverantwoorde werk, maar mooie, stijlvol geïntegreerde technologie waarmee je je gerust 'front row' kunt vertonen. Pauline van Dongen en Marina Toeters zijn modeontwerpers die veel samenwerken met Holst Centre.

Het innovatiecentrum is opgericht in 2005 door TNO en het Belgische IMEC en is een onafhankelijk R&D-centrum dat zich bezighoudt met het ontwikkelen van draadloze sensortechnologie en flexibele elektronica. Het is vernoemd naar Gilles Holst, een Nederlandse R&D-pionier en de eerste directeur van Philips Research.

LED's op flexibel materiaal zie je vanaf 1:40 in deze video:

OLED-opstrijken met de huis-tuin-en-keuken strijkbout, zie je hier vanaf 1:20:

Lees ook:

Solar Shirt is er nu ook voor mannen

Solar-shirts straks goedkoop genoeg voor grote schaal

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van