Tech

Tienduizenden huisdieren dragen een stappenteller

09 oktober 2015 12:01 Aangepast: 27 april 2018 22:30

<p><strong>Veel stappentellers verdwijnen al snel in de la. Behalve bij mensen met huisdieren. Met gadgets kan je ook hun overgewicht te lijf.</strong></p><p></p>

Meten is weten en het lijkt zo stimulerend om dat te doen tijdens het sporten met een fitnesstracker. Alleen blijkt in de praktijk dat bijna 50 procent van dergelijke gadgets na een paar maanden in de la belanden. Het probleem is dusdanig dat CEO James Park van de meest bekende fitnesstracker Fitbit tijdens een conferentie moest uitleggen hoe zijn bedrijf dat probeert te voorkomen.

Druk van je vrienden

Volgens hem is de oplossing druk van je vrienden die ook een Fitbit hebben. Hoe meer mensen je kent die ook hun activiteiten online delen, des te groter de kans dat je gestimuleerd wordt actief te blijven.

Park liet tijdens het interview ook vallen dat er tienduizenden profielen zijn met wezens die slechts 60 centimeter groot zijn en nog geen 30 kilo wegen. Juist, het gaat om huisdieren, zo blijkt uit de profielfoto's. Dat zouden weleens die Fitbits kunnen zijn die na een paar maanden in de la waren beland.

Dieren met overgewicht

Maar het zou ook zo maar kunnen dat het een bewuste keuze van vele baasjes is om de activiteiten te meten. Je kunt min of meer zeggen dat wat voor mensen geldt, ook van toepassing is voor huisdieren. Overgewicht is voor mens en dier in de westerse wereld een probleem. Dat willen we het liefst met zo min mogelijk moeite oplossen door bijvoorbeeld gadgets te dragen die het bewegen moet stimuleren.

Dat laatste gaat bij huisdieren natuurlijk niet op. Je dikke kat gaat geen stap verder lopen, omdat de buurkat online 349 stappen meer heeft gezet. Maar toch worden er allerlei 'slimme' gadgets speciaal voor dieren, lees de eigenaren, ontwikkeld. De bekendste daarvan zijn Fitbark en Whistle GPS- en fitnesstrackers voor honden.

Via de Whistle bijvoorbeeld weet je altijd waar je hond is, met wie hij zijn meeste tijd doorbrengt, houd je medicatie bij en voedsellog, hoeveel rust je hond krijgt en zet je dagelijkse activiteiten doelen voor je hond. Uiteraard deel je dat online met andere baasjes.

En dan is er nog de TailTalk voor honden. Deze sensor doe je als baasje om de staart van je hond. De ingebouwde sensoren meten het zwiepen van de staart en de app doet een vertaalslag die de emotionele gemoedstoestand van de hond moet weergeven, alsof je dat niet aan een hond kan aflezen dat hij woedend is.

Kattenvoerbak

Maar de technologie gaat nog verder. De CatFi Pro-kattenvoerbak kan geheel automatisch vijf verschillende katten van de juiste hoeveelheid brokken voorzien en tegelijkertijd het gewicht van de katten bijhouden dankzij de ingebouwde weegschaal. De katten onderscheidt de CatFi via de ingebouwde webcam die aan 'kattenkopherkenning' doet.

Constateert de CatFii een gewichtstoename in een van de katten, dan wordt het dieet van die kat automatisch aangepast. Uiteraard kan je dit allemaal op afstand via je je smartphone volgen en de 'big data' over je katten bijhouden in een online dashboard. De pre-order prijs van 199 dollar valt reuze mee gezien alle hi-tech aan boord van dit apparaat.

Ze bieden echter ook nog een low-budget optie, die ik had moeten ontdekken voordat ik mijn recente nieuw-leven-voor-oude-smartphone-uitpakparty schoot. Je kan je namelijk aanmelden om de CatFi Box te beta-testen. Dat is een kartonnen kattenvoederbak, die je a la Google's kartonnen VR-bril zelf in elkaar zet. Je oude smartphone dient dan als webcam.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore