Ga naar de inhoud
Tech

1848.nl wil de Nederlandse politiek transparanter maken

<p><strong>Het nieuwe initiatief 1848 biedt een platform waar je allerlei informatie over politieke kwesties kunt vinden.</strong></p>&#13;

De beta van 1848.nl is vanaf vandaag te gebruiken. "Met de bèta hopen we veel feedback binnen te krijgen waar we de komende tijd mee aan de slag gaan", zo zegt initiatiefnemer Lucas Benschop, die als politiek verslaggever werkt bij NU.nl. Benschop kwam op het idee voor 1848 (het jaar van de Grondwetsherziening die nog steeds de basis is voor onze huidige democratie), omdat hij een centrale plek miste waar hij alle politieke dossiers en onderwerpen kan monitoren.

"1848 is een laagdrempelig platform waarmee je kunt bijhouden wat er allemaal in Den Haag wordt bekokstooft. Het is op dit moment vrijwel onmogelijk om alle ontwikkelingen rondom het leenstelsel in de gaten te houden, zoals welke debatten hierover zijn gevoerd en welke brieven zijn verstuurd. Met 1848 wordt dat een stuk gemakkelijker", aldus Benschop.

Aan de bovenzijde is een grote zoekbalk te vinden waar bezoekers in nieuws en politieke documenten, zoals brieven, kamervragen, moties en verslagen, kunnen zoeken. Benschop: "De kamerbrieven zijn voor de meesten de belangrijkste documenten, want daar is het meeste nieuws te vinden. In die documenten vind je bijvoorbeeld de vragen over het vermeende overtreden van de proeftijd van Volkert van der Graaf." Bij het zoeken kun je via de linker alk op documentsoort, bron of dossier sorteren.

Geld verdienen

Een dossier is een soort overkoepeld thema, zoals jeugdzorg, vreemdelingenbeleid of de herziening van het zorgstelstel. Door jezelf te registeren kun je zelf dergelijke dossiers samenstellen op basis van zoekopdrachten en bij nieuwe informatie een melding ontvangen. Met deze functie wil 1848 uiteindelijk geld gaan verdienen: door professionals voor een klein bedrag per maand eigen dossiers samen te laten stellen. Verder blijft het platform gewoon gratis te gebruiken.

Samen met een compagnon, twee ontwikkelaars en ontwerper werkt Benschop aan het platform. 1848 heeft van het Stimuleringsfonds voor de Pers 30.000 euro ontvangen en krijgt ook financiële steun van Open State Foundation, een organisatie die digitale transparantie en open data bevordert.

Zo transparant mogelijk

De komende tijd wil Benschop met 1848 het Binnenhof nog transparanter maken door onder andere meer bronnen en functionaliteiten toe te voegen. "De Haagse processen moeten zo transparant mogelijk worden. Zo willen we met 1848 uiteindelijk gaan tonen hoe politici de afgelopen jaren hebben gestemd, en of daar opvallendheden tussen zitten", aldus Benschop. Ook staan er apps voor Android en iOS op de planning, waardoor mensen 1848 ook gemakkelijk via hun smartphone en tablet kunnen raadplegen. "We hebben zo veel ideeën dat we hier nog jaren mee aan de slag kunnen."

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van