Ga naar de inhoud
Tech

Boete voor Nederlandse student door Popcorn Time-gebruik in Duitsland

<p><strong>Een Nederlandse student die in Duitsland stage loopt moet voor illegaal streamen via Popcorn Time ruim duizend euro betalen.</strong></p><p></p>

"Ik kreeg gisteren een appje van mijn zoon dat hij iets stoms had gedaan en dat het duizend euro zou kosten", vertelt Mellinda van der Kroon uit Bemmel. Haar zoon Sander, die stage loopt in Duitsland, vertelde dat zijn huisbaas een 'boete' had gekregen voor het illegaal streamen van films en series via Popcorn Time. Het ging om een schikkingsvoorstel van filmstudio Warner Bros.

Sander van 17 loopt stage in het Duitse Istrup, waar hij werkt in een bloemisterij. Hij woont in huis bij zijn werkgever, die Sander gisteren aansprak of hij misschien illegaal films gedownload had via haar Wifi. Ze had namelijk een brief gekregen van een advocaat die werkt voor het Amerikaanse Warner Bros. Sander bekende meteen: "Dat heb ik gedaan."

Acceptgiro

Daar waar stichting Brein gisteren aankondigde dat illegale downloaders van films en series in Nederland boetes kunnen gaan verwachten, is dat in Duitsland al dagelijkse praktijk. Sander was daarvan niet op de hoogte en is enorm geschrokken van de boete, vertelt zijn moeder.

"Bij de brief zit een acceptgiro van van 1090 euro die we moeten betalen voor aanstaande zaterdag. Maar wij hebben niet zomaar duizend euro liggen", zegt Van der Kroon. "Het is echt alsof er een soort zwaard van Damocles boven ons hoofd hangt." Betaalt de familie niet voor zaterdag dan volgt een rechtsgang en moet er minstens 1870 euro betaald worden.

In totaal wordt Sander beboet voor het kijken van vijf afleveringen uit de serie The Vampire Diaries. "Het gaat nu om de periode september, maar in oktober heeft hij ook films gekeken", vertelt moeder Mellinda. De familie is bang dat er dadelijk opnieuw een boete volgt.

Boos op aanbieders

"We proberen nu een pro deo advocaat in de arm te nemen. Maar dat moet iemand zijn die kan procederen in Duitsland en die op de hoogte is van intellectueel eigendom en dat blijkt nog niet makkelijk", vertelt Van der Kroon. "Ik denk dat we maar gaan afwachten en dan kijken wat er gebeurt."

Van der Kroon vertelt hoe ze wel even flink boos geweest is op haar zoon. "Maar nu ben ik eigenlijk vooral boos op de aanbieders. Ik vind dat die aangepakt moeten worden." Ze erkent wel dat haar zoon ook een verantwoordelijkheid heeft.

"We gaan proberen er via de legale weg uit te komen.(...) Mijn zoon is inmiddels helemaal gestopt met illegaal downloaden en ook onze dochter waarschuwt nu al haar vrienden voor Popcorn Time."

RTL Z

Lees ook:

Stichting Brein verwacht boetes voor Popcorn Time-kijkers