Tech

11-jarig meisje verkoopt handgemaakte 'sterke' wachtwoorden

26 oktober 2015 11:47 Aangepast: 27 april 2018 21:59

<p><strong>Een Amerikaans meisje van elf jaar genereert met het gooien van dobbelstenen 'veilige' wachtwoorden. Voor 2 dollar per stuk.</strong>&#13; </p>&#13;

Mira Modi is elf jaar en verdient sinds het begin van deze maand geld met de verkoop van sterke wachtwoorden. Zij genereert de sterke wachtwoorden, die voor 2 dollar over haar digitale toonbank schuiven, met de hand.

Modi gooit dobbelstenen om je wachtwoord dat uit zes woorden bestaat, samen te stellen. Dit wachtwoordsysteem is al decennia oud en heet Diceware.

Modi gooit voor ieder woord meerdere malen dobbelstenen. Dat levert een willekeurig getal met die elk met overeenkomen met een Engels woord in een Dice-lijst. Zes van die woorden worden vervolgens weer door elkaar gehutseld om een zin te vormen die zinloos lijkt. Het mooie van Diceware is dat de wachtwoorden moeilijk te kraken zijn, terwijl mensen ze wel relatief makkelijk kunnen onthouden.

Moeder

Overigens speelde Modi's moeder een grote rol in het ontstaan van haar 'wachtwoordbusiness'. Ze is de dochter van Julia Angwin, een journalist die veel over privacy schrijft en auteur is van Dragnet Nation, een boek over de digitale 'Big Brother' die ons in de gaten houdt.

Tijdens haar onderzoek voor het boek, vroeg ze haar dochter om via het Diceware-systeem wachtwoorden te genereren. Dat bracht haar dochter op het idee om de wachtwoorden te verkopen.

Op papier

De wachtwoorden zijn daadwerkelijk met de hand gemaakt. Als er een order binnen komt, dan rolt Modi de dobbelstenen, zoekt de woorden op in de Diceware lijst en schrijft de wachtwoord zin met een pen op papier en stuurt dat per post naar de klant.

Op het moment dat Ars Technica het meisje interviewde had ze nog maar 30 bestellingen binnengekregen. Hoogstwaarschijnlijk zal het nu met de media aandacht wel storm lopen op haar site dicepasswords.com.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van