Tech

Virgin Galactic presenteert nieuw ruimtevliegtuig in 2016

04 november 2015 09:19 Aangepast: 27 april 2018 21:28

<p><strong>Commercieel ruimtevaartbedrijf Virgin Galactic toont nieuwe versie van SpaceShipTwo in februari.</strong></p>

Een verbeterde variant van het ruimtevliegtuig SpaceShipTwo zal begin volgend jaar aan de buitenwereld getoond worden. Dat heeft Virgin-ceo Richard Branson aan Mashable laten weten. In februari wordt hij aan de wereld gepresenteerd, waarna het al snel testvluchten zal gaan uitvoeren. "De laatste twaalf maanden hebben we er enorm hard aan gewerkt", zegt Branson. "Nu zijn we terug op de rit."

Ongeluk

Aan de SpaceShipTwo is een tragisch verhaal verbonden. Iets meer dan een jaar geleden viel de eerste versie van het vliegtuig in stukken uit elkaar tijdens een testvlucht boven Mojave, Californië. Daarbij raakte één piloot gewond, de ander overleed.

Doorgaan

"Twaalf maanden geleden was er een zwarte dag", zegt Branson. "48 uur lang na het ongeluk twijfelde ik of we door moesten gaan, maar de 600 wetenschappers en techneuten en de opgegeven astronauten maakten duidelijk dat zij het wilden." Met astronauten bedoelt Branson de mensen die een ticket hebben gekocht voor een korte commerciële ruimtevlucht, waaronder sterren als Leonardo DiCaprio, Justin Bieber en Stephen Hawking. In totaal willen al 700 mensen mee.

Duur

Wanneer de eerste commerciële ruimtevlucht plaatsvindt, waarbij reizigers een paar minuten gewichtloos zijn op 105 kilometer hoogte, is nog onduidelijk. "We gaan niet overhaast te werk", zegt Branson. "We zien wel hoe het gaat." Een kaartje voor zo’n retourtje ruimte is overigens ook niet voor iedereen weggelegd: je betaalt er een kwart miljoen dollar voor.

Lees ook:

Vertraging voor ruimtetoerisme (Bright Ideas)

Virgins SpaceShipTwo gecrasht; bemanningslid dood

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van