Tech

'Amerikaanse filmindustrie achter offline halen PopcornTime.io'

04 november 2015 11:58 Aangepast: 27 april 2018 21:28

<p><strong>Een organisatie van Amerikaanse filmstudio’s claimt PopcornTime.io en torrentsite YTS offline te hebben gehaald. </strong></p>&#13;

De filmstudio’s van Sony, Warner Bros, Disney, Paramount, Twentieth Century Fox, Columbia en Universal hebben op 9 oktober een claim ingediend tegen drie ontwikkelaars van PopcornTime.io en de VPN-dienst VPN.ht, die door twee van de ontwikkelaars werd opgezet. De studio’s zijn verenigd in de Motion Picture Association of America (MPAA), die een groot deel van de Amerikaanse filmindustrie vertegenwoordigt.

Volgens gepubliceerde documenten werd op 16 oktober in de Canadese rechtbank een rechterlijk bevel getekend, waarin staat dat de eigenaars van PopcornTime.io forensische experts autorisatie moeten geven voor de servers en social media-accounts. Op 23 oktober ging de website uit de lucht.

Populair adres

PopcornTime.io was de meest populaire link naar de streamingsdienst. Eerst leken interne problemen de oorzaak te zijn van het offline gaan van de website, enkele medewerkers zouden op 19 oktober zijn opgestapt vanwege dreigende rechtszaken. En in de dagen voor de definitieve shutdown ging de website meerdere malen op zwart. De ontwikkelaar van de PopcornTime-versie, Walley, liet op 23 oktober aan TorrentFreak weten dat hij zelf alle servers offline had gehaald. Dit druist in tegen de documenten van de Canadese rechtbank, waaruit blijkt dat de website op 16 oktober al uit handen was gegeven.

PopcornTime reageert op Twitter op het nieuws door volgers te vragen of ze al 'dood' zijn.

Torrentsite YTS ook offline

Drie dagen voordat PopcornTime uit de lucht werd gehaald, ging de bekende torrentsite YTS offline. Ook hier zegt de MPAA achter te zitten. In een rechtszaak in Nieuw-Zeeland zou de website onderuit zijn gehaald.

In een statement zegt de baas van de MPAA dat de rechtszaken onderdeel uitmaken van een offensief tegen 'de verspreiding van gestolen kopieën van de laatste films en series, zonder een compensatie voor de mensen die er hard voor gewerkt hebben'.

Wat er gaat gebeuren met de ontwikkelaars achter PopcornTime.io en YTS is nog niet duidelijk. Volgens bronnen van TorrentFreak werken sommige verdachten aan een overeenkomst om hun straf te verminderen, waarschijnlijk in ruil voor informatie.

Lees ook:

Popcorn Time: 'Ons succes is de schuld van Hollywood'

5 vragen over schadeclaims tegen Popcorn Time-gebruikers

Stichting Brein verwacht boetes tegen Popcorn Time-kijkers

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van