Tech

Wat is Yik Yak en waarom zijn er twee gebruikers opgepakt?

15 november 2015 13:56 Aangepast: 27 april 2018 21:28

<p><strong>Het populaire anonieme sociale netwerk Yik Yak zorgt voor opschudding in de VS.</strong></p>

Twee gebruikers zijn deze week gearresteerd nadat ze rascistische bedreigingen uitten op het anonieme platform. Zo anoniem is het dus niet, ook al wanen de voornamelijk jonge gebruikers zich ongezien. Yik Yak in 5 vragen.

1. Wat is Yik Yak?

Yik Yak is een location-based sociaal netwerk dat volledige anonimiteit garandeerde (toch niet zo anoniem blijkt nu). Gebruikers zien welke berichten, ook wel 'yaks' genoemd, er in de buurt worden geplaatst.

Zij kunnen reageren op deze berichten en kunnen de berichten omhoog en naar beneden stemmen. In het ene tabblad staan de meest recente berichten, in het andere tabblad de meest populaire. Gebruikers kunnen zelf ook yaks plaatsen.

De app zoekt in een radius van zo'n 15 kilometer om zich heen. Als er veel yaks gestuurd worden, dan wordt deze radius kleiner. Er staan geen afzenders bij de berichten, alleen automatisch gegenereerde icoontjes zodat je kan zien wie er vaker heeft gereageerd.

2. Wat wordt er zoal gestuurd?

Populaire yaks zijn bijvoorbeeld "If Cinderella's shoe was a perfect fit, then how did it fall off?" en "7 days of avocado ripeness: Hard, hard, hard, hard, hard, perfect, bad".

3. Waarom is deze app zo populair?

In de Play Store is af te lezen dat de app tussen 1 en 5 miljoen keer gedownload is. Vooral voor scholieren en studenten is het een mooie manier om zich te uiten zonder met hun hoofd bij een bericht te staan. Het wordt dan ook veel gebruikt om te roddelen en over seks te praten, maar de wedstrijd is vooral wie het grappigst is.

Verschillende scholen hebben Yik Yak verboden, omdat het volgens hen cyberpesten uitlokt. Een andere toepassing is het reageren op live evenementen zoals sportwedstrijden. Dat werkt via tags.

4. Waarom zijn er gebruikers opgepakt?

Door de anonimiteit lokt het ook bedreigingen uit. Twee studenten in Colombia hadden los van elkaar ernstige bedreigingen gegooid op het platform. "I’m going to stand my ground tomorrow and shoot every black person I see", was er een.

Maar blijkbaar is het dus niet volledig anoniem, want beide jongens zijn opgepakt door de politie. Yik Yak zegt dat het in hun gebruikersvoorwaarden staat dat ze samenwerken met de autoriteiten.

5. Wordt er in Nederland ook geyikyakt?

Zo goed als niet. De app is niet verkrijgbaar in Nederland, alleen blijkt in de recensies dat sommigen het toch gelukt is. Zo zegt Mike V: "Kan leuk worden, nog erg rustig in Limburg."

5b. Dat was het voor nu?

Dat was het voor nu.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van