Tech

'IS wil mensen vermoorden via cyberaanvallen'

17 november 2015 11:40 Aangepast: 27 april 2018 20:57

<p><strong>De Britse regering vreest dat IS-terroristen met cyberaanvallen op vitale infrastructuur dodelijke slachtoffers willen maken.</strong></p><p></p>

IS werkt aan 'dodelijke' cyberaanvallen, stelt de Britse minister van Financiën George Osborne dinsdag. IS gebruikt internet nu vooral voor communicatie en propaganda, maar de volgende stap is volgens Osborne een aanval op vitale infrastructuur: "Het is hen nog niet gelukt om mensen te vermoorden door onze infrastructuur aan te vallen, maar we weten dat ze dat willen en dat ze hun best doen om dat op te zetten."

Osborne vreest vooral voor hackaanvallen op de elektriciteitsvoorziening, luchtverkeersleiding en ziekenhuizen. De Britse regering wil daarom het budget voor cybersecurity de komende vijf jaar verdubbelen naar 2,7 miljard euro.

Twitter-accounts IS

Nadat hackerscollectief Anonymous afgelopen weekend aankondigde een 'cyberoorlog' tegen de moslimextremisten van IS te starten zijn al honderden Twitter-accounts die IS-propaganda zouden verspreiden geblokkeerd. De 'hacktivisten' hebben het rapporteren van verdachte profielen opgevoerd. Zo werd maandag een lijst met 900 accounts gepubliceerd, die vervolgens allemaal door Twitter zijn geblokkeerd. Onder de gepubliceerde informatie waren ook persoonlijke gegevens, waaronder adressen, van vermeende IS-aanhangers.

Twitter-gebruikers als CtrlSec posten ook aan de lopende band verdachte IS-accounts, zodat andere gebruikers ze als verdacht kunnen melden bij Twitter. Het ging dinsdag om vele tientallen accounts per uur. Sinds CtrlSec met het rapporteren begon in januari zijn al 99.000 vermeende IS-accounts gerapporteerd. Daarbij geldt wel dat er soms Twitter-profielen ten onrechte als IS-propaganda worden gemeld door verkeerde vertalingen.

Eerder dit jaar bleek uit onderzoek door de Amerikaanse denktank Brookings dat de meeste van enkele tienduizenden pro-IS-accounts afkomstig zijn uit Saudi-Arabië, gevolgd door Syrië en Irak. Relatief veel positieve tweets over IS zijn volgens een onderzoek van de krant The Guardian afkomstig uit Qatar, Pakistan en, opvallend genoeg, België. In dat laatste land werden de afgelopen dagen meerdere verdachte IS-terroristen gearresteerd.

Bitcoins

Behalve Anonymous heeft ook het collectief Ghost Security Group de digitale aanval op IS geopend. De hackers vragen tips te sturen naar de speciale site ReportOnlineTerrorism.com.

Ghost Security Group stelt ook Bitcoin-portemonnees te hebben ontdekt die mogelijk door IS-medewerkers worden gebruikt. De bitcoins zouden samen omgerekend 3 miljoen dollar waard zijn. De Bitcoin-adressen zijn gelinkt aan een website waar IS achter zou zitten. Of de bitcoins daadwerkelijk worden gebruikt door de moslimterroristen is de vraag. Er zijn ook hackers die puur uit financieel gewin doen alsof ze IS zijn, om zo mensen af te persen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van