Tech

Systeem met microfoons werkt als 'rookalarm voor aanslagen'

23 november 2015 16:43 Aangepast: 27 april 2018 20:57

<p><strong>Microfoontechnologie kan helpen bij het localiseren van schietpartijen en aanslagen. </strong></p><p><strong></strong></p>

Het systeem van ShotSpotter werkt met microfoons die met het internet zijn verbonden. Door op verschillende plekken - meestal in de vorm van een driehoek - microfoons te plaatsen, kan de exacte locatie van geweerschoten en explosies worden berekend. De autoriteiten worden binnen 30 tot 45 seconden na het eerste schot of de eerste explosie op de hoogte gesteld, zegt Ralph Clark, de man achter het bedrijf van ShotSpotter, tegen The Wall Street Journal.

De technologie achter ShotSpotter wordt momenteel in zo'n 90 steden gebruikt. Dit zijn met name Amerikaanse steden met veel vuurwapengeweld. Door een deal met General Electric wordt de ShotSpotter-technologiebreder beschikbaar, omdat General Electric druk bezig is om slimme straatlampen in allerlei steden te plaatsen.

De slimme straatlampen zijn onder andere voorzien van led-verlichting en een microfoon. ShotSpotter kan deze straatlampen gebruiken om zijn technologie gemakkelijker uit te rollen. Een algoritme onderscheidt schoten en explosies van normaal straatgeluid, waarbij er data over de locatie en tijd worden verstuurd wanneer er opvallendheden worden waargenomen.

De afgelopen jaren heeft ShotSpotter in Washington zo'n 40.000 schoten geregistreerd. In deze Amerikaanse stad zijn 300 sensoren geplaatst. Het systeem is sinds 2006 in de Verenigde Staten in gebruik. Eén probleempje: het systeem reageert ook op vuurwerk of laag overvliegende helikopters. Daar is nog ruimte voor verbetering.

De Nederlandse politie meldt dat het op de hoogte is van het bestaan van dergelijke systemen, maar dat er momenteel geen plannen zijn om deze technologieën in Nederland in te zetten.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van