Tech

Nederlandse Triggi wil alle slimme apparaten en diensten koppelen

24 november 2015 13:01 Aangepast: 27 april 2018 20:57

<p><strong>Ambitieus project van Nederlandse bodem: Triggi moet hét platform worden dat diensten en apparaten met elkaar laat praten.</strong></p>&#13;

Eneco heeft het bedrijf Quby ingelijfd, dat voor de energiemaatschappij de slimme thermostaat Toon maakte. Mede-oprichter van Quby, Arjen Noorbergen, greep de kans om met een team van oude en een paar nieuwe werknemers aan een ander project te gaan werken. Dat bedrijf heet Triggi.

Internet of Things

Met clouddienst Triggi focust Noorbergen zich op the Internet of Things (IoT). Het aantal apparaten en diensten dat op het internet wordt aangesloten, stijgt nog steeds enorm. "Maar ze hebben wel allemaal een eigen app, waardoor je telefoon helemaal vol staat", zegt hij. Triggi moet de hub worden die ze met elkaar in verbinding brengt.

Triggi krijgt ook een app, want de dienst is mobile first. Het belooft acties uit te kunnen voeren die je door middel van zogeheten Triggs in gang zet. Denk bijvoorbeeld aan lampen die gaan knipperen als er gescoord wordt in de Champions League of dat je lichten na tien minuten vanzelf uit gaan als je de deur uit bent.

Triggs

Wat dat betreft lijkt het wel op de bekende 'automatiseerdienst' IFTTT met recepten (Triggs), maar Triggi moet veel simpeler zijn en in real-time werken. Zodra het doelpunt is gescoord, knipperen je lampen dus direct, zonder vertraging. Ook zal Triggi nieuwe Triggs modereren, zodat er alleen echt handige of grappige functies in komen.

Persoonlijke data

Triggi werkt dus met een app, waar je een gratis account aanmaakt. Meestal is de gebruiker dan het product, maar Noorbergen belooft data niet door te verkopen. "Dat is van de mensen zelf", zegt hij. "We willen niemand begluren." Het bedrijf is nog wat zoekende naar een verdienmodel. "Wellicht moeten gebruikers die meer dan een x-aantal Triggs hebben daarvoor een klein bedrag per jaar betalen", zegt hij. "Hopelijk willen hardwarefabrikanten gaan betalen voor integratie, maar een advertentie of referral-model kan ook nog."

Simpel

Het belangrijkst is dat iedereen zijn huis kan automatiseren met behulp van Triggi, ook zonder enige programmeerkennis. In een demo van de app (die nog niet af is) lijkt dat al vrij makkelijk te gaan. Je zoekt apparaten op, vinkt ze aan en je doet hetzelfde met diensten als Twitter, Instagram en andere apps. Triggi toont dan vanzelf welke Triggs er beschikbaar zijn, al moet het ook mogelijk worden om zelf veranderingen of zelfs nieuwe Triggs aan te maken. Als die in de basis goed en simpel genoeg zijn, worden ze wellicht in de dienst opgenomen.

Maar Triggi blijft niet beperkt tot in huis. Zo bespreekt het bedrijf momenteel mogelijkheden met de gemeente Amsterdam, bijvoorbeeld rond oplaadpalen voor elektrische auto's. Als je buurman klaar is met het laden, kun je instellen dat je daarover een bericht wil ontvangen - als je in de buurt bent - zodat je die van jou erin kan prikken.

Begin volgend jaar

Triggi gaat waarschijnlijk begin 2016 van start in Nederland. Het bedrijf hoopt een flinke basisgroep gebruikers te trekken bij mensen die Toon gebruiken. Die thermostaat zal (net als een aantal andere apparaten zoals Philips hue) direct met Triggs werken. Uiteindelijk wil Triggi toonaangevend worden in de wereld van IoT, met 100 miljoen uitgevoerde Triggs per dag over vijf jaar. "Het is dat, of dit kantoor staat leeg", zegt Noorbergen.

Lees ook:

Top 5: de handigste IFTTT-koppelingen

Amazon start eigen Internet of Things-platform

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van