Tech

Een vals Nederlands paspoort regelen is een makkie

27 november 2015 13:09 Aangepast: 27 april 2018 20:57

<p><strong>Fraude met id-kaarten is zo gepiept. Voor 600 euro ben je op het deep web zo klaar.</strong></p>&#13;

Volgens criminelen is met zo'n vals paspoort te reizen, maar ook een bankrekening te openen. Je hoeft er eigenlijk niet eens het 'deep web' voor op. Je hebt bijvoorbeeld de website buypasportsfake.cc, maar Albert Kramer van de digitale beveiligingsfirma Trend Micro adviseert geïnteresseerden om het toch iets duisterder aan te pakken. "Via het openbare web is heel onverstandig, omdat het voor opsporingsdiensten en internetproviders zichtbaar is. Dat weten criminelen ook."

Tor

Als je de 'anonieme' Tor-browser downloadt, en zoekt op 'fake passport', dan krijg je een keur aan mogelijkheden. Het Nederlandse paspoort blijkt een van de populairste om illegaal te kopen, naast onder andere het Duitse, Amerikaanse, Britse en Franse paspoort.

'Een paar minuten'

Kramer zegt dat iedereen dit kan aanvragen. "Voor mij is dit binnen een paar minuten te doen. Iemand die misschien wat minder technisch is, doet er iets langer over. Maar we praten hier niet over dagen of weken. Het is eigenlijk voor iedereen toegankelijk."

Daar komt bij dat de prijs nog best meevalt: voor 600 euro heb je een Nederlands paspoort, voor 100 euro meer krijg je er een rijbewijs bij.

Syrisch paspoort voor Mark Rutte

Eerder lukte het journalist Harald Doornbos om een Syrisch paspoort aan te schaffen met de pasfoto van Mark Rutte. Daar hoefde hij het deep web niet eens voor op: binnen twee telefoontjes in Syrië was het geregeld.

Lees ook:

Onderzoekers 'kraken' anonimiteit TOR-netwerk

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van