Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Tech

Uitgevers willen doorverkoop illegale ebooks tegenhouden

07 december 2015 10:00 Aangepast: 27 april 2018 20:26

<p><strong>Een tweedehands papieren boek zet je zonder problemen op Marktplaats, maar met ebooks is dat een ander verhaal.</strong></p><p></p>

Nederlandse uitgeverijen zouden graag zien dat het doorverkopen van ebooks verboden wordt. Dat zegt de Nederlandse Uitgeversbond (NUV) tegen Nu.nl. De kwestie rondom ebooks kwam vanmorgen in het nieuws door een bericht van NOS. Daarin stond dat mensen die tweedehands ebooks op Marktplaats aanbieden, automatisch een mail krijgen van Stichting Brein, waarin staat dat uitgevers met boetes dreigen tot duizenden euro's.

Illegale ebooks

Brein-directeur Tim Kuik zegt daar op Twitter niets vanaf te weten en noemt het bericht 'uit de duim gezogen'. Volgens hem gaat het om een valse mail die niet door Brein is gestuurd. Stichting Brein zegt geen tweedehands ebooks aan te pakken. Ook bij het NUV ligt het iets genuanceerder: "We willen alleen illegaal verkregen ebooks aanpakken."

Volgens de Nederlandse rechter mogen ebooks ook gewoon doorverkocht worden. Wel loopt er nog een zaak tegen de website Tom Kabinet, waar je tweedehands ebooks kunt verhandelen met anderen. Daar zouden ook illegaal verkregen boeken tussen zitten. Volgende week staan de website en het NUV daarover weer in de rechtbank.

Lees ook:

Amazon wil schrijvers per gelezen pagina betalen

'Verboden' Ebooks-marktplaats vindt manier om door te gaan

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van