Ga naar de inhoud
Tech

Facebookbaas reageert op crisis: 'We hebben fouten gemaakt'

Beeld © EPA

Facebookoprichter en ceo Mark Zuckerberg heeft gereageerd op de crisis waarin zijn bedrijf verkeert. "We hebben de verantwoordelijkheid om jouw gegevens te beschermen. Als we dat niet kunnen doen, verdienen we jullie niet", schrijft hij.

Daarmee reageert hij op alle ophef die ontstond nadat duidelijk werd dat databedrijf Cambridge Analytica gegevens van miljoenen Facebook-gebruikers kon verzamelen en misbruiken. 

In een bericht op zijn eigen Facebook-pagina legt Zuckerberg uit wat het bedrijf heeft gedaan om het probleem aan te pakken. Volgens Zuckerberg heeft het bedrijf 'jaren geleden al' alle stappen ondernomen om te voorkomen dat er in de toekomst iets vergelijkbaars kan gebeuren.

Zuckerberg wil leren van de fouten die het bedrijf heeft gemaakt en er een veiligere plek van maken. "Ik heb Facebook opgericht. En aan het einde van de dag ben ik verantwoordelijk  voor wat er gebeurt."

Misbruik van gegevens

Deze week kwam Facebook hevig onder vuur te liggen na publicaties waaruit bleek dat Cambridge Analytica, een bedrijf dat werkte voor de Trump-campagne en de brexit-campagne, de gegevens van 50 miljoen Facebook-gebruikers had weten te bemachtigen en misbruiken. 

In zijn Facebook-bericht beschrijft Zuckerberg chronologisch hoe het kon gebeuren dat Cambridge Analytica de gegevens van de miljoenen gebruikers op Facebook kon verzamelen. 

Hoe Cambridge Analytica de gegevens in handen kreeg

Cambridge Analyitca kon de gegevens van de miljoenen gebruikers verzamelen via een eigen app op Facebook. Honderdduizenden gebruikers namen via de app tegen betaling een persoonlijkheidtest af. Daarmee gaven zij ook toestemming voor het academisch gebruik van de verzamelde data. Maar de app verzamelde ook de informatie van Facebook-vrienden van de mensen die meededen aan de test.

Facebook was volgens The Guardian al in 2015 op de hoogte dat het databedrijf in 2014 de gegevens van de miljoenen gebruikers had buitgemaakt. Maar het bedrijf deed weinig om gebruikers op de hoogte te brengen van het ongeoorloofde gebruik van de gegevens.

In zijn bericht belooft de Facebook-oprichter beterschap. Alle apps die de afgelopen jaren toegang hebben gehad tot grote hoeveelheden informatie, worden onderzocht op 'verdachte activiteiten'. Het gaat om apps die data verzamelden voordat Facebook in 2014 maatregelen nam om de gegevens van gebruikers beter te beschermen. 

Als blijkt dat er bedrijven zijn die toch misbruik hebben gemaakt van die informatie, dan worden gedupeerden daarvan op de hoogte gebracht. Bedrijven die onderzoek door Facebook weigeren worden verbannen van het platform. 

Toegang tot gegevens beperken

Om misbruik van gegevens in de toekomst te voorkomen, wordt de toegang van ontwikkelaars tot gebruikersgegevens nog verder beperkt. De gegevens van mensen die een bepaalde app drie maanden niet hebben gebruikt, moeten worden gewist, stelt Zuckerberg. 

De komende maand krijgen alle Facebook-gebruikers bovenaan hun nieuwsoverzicht te zien welke apps zij gebruikten en hoe je toegang tot jouw gebruikersgegevens kunt weigeren. Die mogelijkheid is er nu ook al, maar Facebook gaat het makkelijker maken, "zodat iedereen het kan zien", schrijft Zuckerberg. 

De afgelopen dagen kwam Zuckerberg persoonlijk onder vuur te liggen, omdat in alle reacties van het bedrijf zijn naam niet naar voren kwam. Vandaag werd bekend dat hij van plan is om alle werknemers toe te spreken in een videoconferentie over het euvel.

Mogelijke boete

Het is goed mogelijk dat het datalek, ook al noemt Facebook het zelf niet zo, ook financiële gevolgen heeft voor het bedrijf. Eurocommissaris van Justitie Vera Jourova hintte daar al op door te verwijzen naar vergelijkbare situaties in het verleden, waarbij de Europese Commissie sancties oplegde. Ook investeerders eisen compensatie. Zij slepen Facebook voor de rechter omdat ze zich misleid voelen. 

Toezichthouders in Europa en de VS beloofden al dat zij de zaak tot de bodem willen uitzoeken. Politici aan beide kanten van de Atlantische Oceaan willen op hun beurt strengere toezicht en regelgeving.

Beurswaarde 

Door de crisis kreeg de beurswaarde van Facebook de afgelopen dagen een flinke knauw. Het bedrijf verloor het rond de 50 miljard dollar aan marktwaarde. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van