Tech

Teleurgesteld Google mag nog niet rijden zonder chauffeur

17 december 2015 09:04 Aangepast: 27 april 2018 12:12

Zelfrijdende auto’s moeten in Google’s thuisstaat Californië nog altijd een gecertificeerd persoon aan boord hebben. Het bedrijf reageert diep teleurgesteld op het besluit.

Het nieuwe voorstel van het California Department of Motor Vehicles komt onverwacht voor de pionier op het gebied van zelfrijdende auto’s. Google wil toe naar een volledig chauffeurloze auto, maar de autoriteiten willen dat er altijd iemand voorin zit die het stuur kan overnemen als het mis dreigt te gaan.

Diegene moet naast een rijbewijs ook een certificaat hebben als testchauffeur voor zelfrijdende auto's.

Stap terug

Google ziet dit als een stap terug. "Wij willen mobiliteit voor miljoenen mensen transformeren, door het verminderen van de 94 procent van ongevallen die worden veroorzaakt door menselijke fouten en alledaagse bestemmingen bereikbaar te maken voor mensen zonder rijbewijs. Veiligheid is onze hoogste prioriteit en primaire motivator. We zijn diep teleurgesteld dat Californië dit plafon instelt", luidt het statement tegenover Recode.

Het bedrijf is één van de elf fabrikanten met een vergunning voor het testen met een autonome auto in de Amerikaanse staat, samen met onder meer Tesla en Ford.

Niet overtuigd

Maar voorlopig is de autoriteit niet overtuigd van de openbare veiligheid. Daarnaast spelen er nog voldoende ethische dilemma's, die een doorslaggevende rol kunnen gaan spelen bij de acceptatie van zelfrijdende auto’s door het grote publiek.

Toch zijn de regel niet in cement gegoten. De reglementen zitten nog in de ontwerpfase en kunnen evolueren zodra we meer input krijgen, reageert het California Department of Motor Vehicles. Begin volgend jaar mogen inwoners en bedrijven reageren op het voorstel.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van