Tech

Grote stroomstoring Oekraïne door malware

05 januari 2016 15:43 Aangepast: 27 april 2018 12:12

Voor het eerst zijn malware-makers erin geslaagd om met behulp van kwaadaardige software een grote stroomstoring te veroorzaken.

Als gevolg van de stroomstoring zat de helft van de huishoudens in de regio Ivano-Frankivsk, in het westen van Oekraïne, op 23 december zonder elektriciteit, meldt Ars Technica dinsdag. Volgens het security-bedrijf iSIGHT Partners werden de problemen veroorzaakt door malware-infecties bij verscheidene regionale stroomaanbieders.

Besmetting met BlackEnergy

Deze lezing wordt bevestigd door onderzoekers van het anti-virusbedrijf ESET. Volgens hen gaat het om een besmetting met BlackEnergy. Deze malware, die voor het eerst in 2007 opdook, zorgt er onder meer voor dat besmette computers niet opnieuw opgestart kunnen worden. Dankzij een recente update geeft de malware via een achterdeurtje permanente toegang tot geïnfecteerde pc’s.

De groep achter de malware, die vermoedelijk banden heeft met Rusland, nam eerder al de NAVO en de Oekraïense en Poolse overheid op de korrel. Ook werden verscheidene Oekraïense media het slachtoffer van een aanval met BlackEnergy. Daarbij werden onder meer video’s vernietigd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van