Tech

Voorstel voor energie-opwekkend fietspad dwars door Berlijn

09 januari 2016 13:39 Aangepast: 27 april 2018 12:12

Fiets overdekt van de ene kant naar de andere kant van Berlijn zonder te stoppen voor rode verkeerslichten.

Het nieuwe fietspad simpelweg genaamd Radbahn, zou onder de 120-jaar oude metrolijn van de U1-bahn komen. Een centrale plek met potentie waar nu auto’s geparkeerd staan. Zo benut je de hoger gelegen metrobaan op meerdere manieren. De route biedt fietsers in een stad waar je als fietser in het verkeer een vreemde bent een duidelijke plaats. Als overkapping beschermt hij tegen regen of sneeuw. En je kunt nu snel vanaf de fiets overstappen naar de metro.  

Het negen kilometer lange fietspad zou beginnen bij Zoologischer Garten en de wijken Charlottenburg, Schöneberg, Kreuzberg en Friedrichshain doorkruisen. 

Drukgevoelige ondergrond

Fietsers krijgen een groene golf waarin verkeerslichten worden afgesteld op fietssnelheid. Ook kan de weg elektriciteit leveren, dankzij een drukgevoelige ondergrond die de trillingen die de fietsen veroorzaken opneemt.

Radbahn is een voorstel van een aantal jonge projectontwikkelaars. Helaas heeft de verkeerssenator van Berlijn het plan bij voorbaat naar de prullenbak verwezen. Volgens de reacties geeft Berlijn wel 140 miljoen euro uit voor 1 km snelweg, maar is 250.000 euro voor de verbetering van het bestaande fietspadennet te radicaal, hoewel er budget voor is.

Tegelijkertijd kent het Duitse ministerie van Milieu aan Radbahn een German Federal Ecodesign Award toe, een prijs voor innovatieve ideeën en concepten die het dagelijks leven een stukje milieuvriendelijker maken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore