Tech

Bright Ideas: Op bezoek bij de Dropbox-rivaal uit Leiden

19 januari 2016 16:16 Aangepast: 27 april 2018 11:41

Tachtig procent van de Nederlanders zou zijn bestanden het liefst op Nederlandse servers opslaan. Clouddienst Stack speelt daar op in en biedt liefst 1 terabyte gratis opslagruimte. Een interview.

Webhostingbedrijf TransIP meldt dinsdag dat tachtig procent van de Nederlanders persoonlijke bestanden het liefst in de Nederlandse 'cloud' zou willen opslaan. Dat blijkt uit marktonderzoek gedaan door Team Vier. "Analyse van de bestanden door internetbedrijven is voor zes op de tien Nederlanders geen acceptabele voorwaarde voor het gebruik van gratis cloudopslag", meldt TransIP over het onderzoek onder 524 mensen, dat volgens Team Vier representatief is voor de Nederlandse bevolking.

Onder meer Google analyseert de inhoud van bestanden van gebruikers, bijvoorbeeld ten behoeve van  adverteerders. TransIP doet dat niet met zijn clouddienst Stack, dat afgelopen najaar van start ging. Maar Strack trekt vooral de aandacht vanwege de grote gratis opslaglimiet: niet een paar GB's, maar 1 terabyte, oftewel duizend GB. Hoe krijgt het Nederlandse internetbedrijf dit voor elkaar? En waarom doen ze dit? Die vragen stelden we TransIP in een interview in Bright Ideas, ons tweewekelijkse magazine. We spraken met CEO Jeroen Hüpscher en marketeer Bernd Hoeksma. Het interview is gratis te lezen. Hieronder een fragment:

Waarom bieden jullie maar liefst 1 terabyte gratis ruimte aan?

Hoeksma: "De beperkte gratis opslagruimte bij de populaire clouddiensten vormde de belangrijkste reden waarom we Stack zijn begonnen. We dachten: waarom zullen we niet het meteen goed doen?" Hüpscher: "We willen met Stack iets neerzetten dat futureproof is. Er is niks lulligers dan maar een paar GB weggeven. Met Stack kijken we naar overmorgen. Alles draait straks om je digitale bestaan. Internet helpt je om jezelf te ontwikkelen. Als ZZP'er is zoiets als cloudopslag onmisbaar. En je wilt bovendien een professionele indruk achterlaten. Dezelfde mensen hebben ook een eigen domeinnaam en site nodig."

Hoe kunnen jullie dit veroorloven?

Hüpscher: "Wij zijn de grootste in de Benelux op hostinggebied. We hebben de rekensom gemaakt of het mogelijk was dit aan te bieden. De meeste gebruikers zullen bij lange na niet die volle 1 terabyte gebruiken. Maar belangrijker: wat levert het ons nog meer op? Wat kost landelijke reclame tegenwoordig? Ook heel veel geld. Met Stack krijgen we heel veel positieve aandacht. Je geeft een cadeau weg. Die aandacht is enorm veel waard. En als mensen die Stack gebruiken tevreden zijn, komen uiteindelijk ook bij onze webhostingdiensten uit."

Als je je aanmeldt voor Stack, kom je op een wachtlijst terecht. Hoeveel gebruikers hebben er inmiddels toegang? En hoe lang moet je wachten?

Hoeksma: "De eerste dagen kregen we al enkele tienduizenden inschrijvingen, en het loopt goed door. We sluiten mensen aan zodra we de capaciteit er voor hebben. Het overgrote deel heeft inmiddels een account gekregen. Het exacte aantal maken we niet bekend, maar als het zo doorgaat, naderen we later dit jaar de honderdduizend gebruikers. We zitten als een gek extra hardware in te schroeven in het datacenter zodat we iedereen aan kunnen sluiten. We willen die wachtrij zo snel mogelijk weggewerkt hebben."

Maar je wilt ook niet te veel mensen toelaten?

Hoeksma: "We willen geen concessies doen aan de performance. We blijven de capaciteit beheren." Hüpscher: "Onze klanten zijn heilig. We willen niets doen om de service te compromitteren. Een gratis Stack-gebruiker wordt ook hetzelfde behandeld als een gewone hostingklant, ook als ze de klantenservice benaderen. Als er bijvoorbeeld een storing is, dan mailen we je meteen, en ook als je Stack-account weer bereikbaar is. Zelfs al is je account maar een kwartiertje down geweest. Dat zie ik de meeste andere clouddiensten niet doen."

Nemen jullie geen financiële risico's met Stack?

Hüpscher: "Nee, dat hebben we uitgerekend. Er is natuurlijk een grens aan hoeveel gratis gebruikers we aankunnen, en we moeten reëel zijn. We zullen nooit iets doen dat de dienstverlening aan de klanten in gevaar brengt."

Een van de voordelen ten opzichte van andere clouddiensten is dat jullie servers in Nederland staan.

Hoeksma: "We horen wel van een deel van de gebruikers dat ze dat prettig vinden. Bovendien analyseren we je bestanden niet, zoals bijvoorbeeld Google en Apple doen. We gebruiken verder de industriestandaarden voor wat betreft encryptie. Een onzekere factor blijft natuurlijk de wetgeving in eigen land. Of de Nederlandse wet in de toekomst voor de privacy wel zoveel beter is dan bijvoorbeeld die in de VS."

Worden jullie uiteindelijk een echte concurrent voor het grote Dropbox?

Hüpscher: "Dropbox heeft een enorme naamsbekendheid, ook in Nederland. Meer dan 60 procent van de Nederlandse internetters zegt Dropbox te kennen. Wij zitten met TransIP en Stack nog maar op 14 procent. Uiteindelijk willen we net zo bekend worden als Dropbox, dus er is nog een lange weg te gaan."

Lees de rest van het interview bij Bright Ideas

Bright Ideas: elke twee weken

Bright Ideas is ons tweewekelijkse webmagazine met verdieping over vernieuwing. Een jaar lang toegang tot alle artikelen kost 24 euro. Blendle-gebruikers kunnen de artikelen ook los lezen.

Verder in Bright Ideas editie 045:

Waar we naar uitkijken in 2016

We presenteren in koppels de gadgets, films, series, games en apps waar we in 2016 het meest naar uitkijken. Met onder meer VR-bril Oculus Rift, de verfilming van het boek The Circle, de indie-game Firewatch en de HBO-serie Vinyl. En eindelijk draadloze oordopjes?

Bots kunnen het beter

Chatbots worden de beste manier om het internet voor je karretje te spannen. Dit jaar groeien de bots uit van gimmicks tot echt handige toepassingen.

Futurama op de CES

Daniël was in Las Vegas op de jaarlijkse hoogmis van de tech-industrie: de Consumer Electronics Show. In plaats van de nieuwste gadgets voor consumenten zag hij vooral futuristische prototypes. De CES gaat meer dan ooit over de toekomst.

Stack: Dropbox-rivaal uit Leiden

Stack is de nieuwe concurrent voor Dropbox en iCloud. Hostingbedrijf TransIP geeft je 1 terabyte gratis opslagruimte in de cloud. Hoe krijgen ze dat voor elkaar? En waarom doen ze dit? Een interview.

Vaarwel plug-in hybride

In de nieuwe belastingregels worden plug-in hybrides niet langer gelijkgesteld aan volledig elektrische auto's. Da's terecht maar kunnen we daarmee de auto met accu én brandstofmotor ten grave dragen? Rutger hoopt het van harte, maar het duurt nog wel even.

Video Vault: Holorama en Rebel Scum

Eens in de maand verzamelen we de beste internetvideo’s voor je. Ben je meteen weer bij.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van