Ga naar de inhoud
Tech

Binnen vijf jaar ligt betaalbaar kweekvlees in de schappen

Voorbeeld van gekweekt rundvlees van het bedrijf Mosa Meat Beeld © Mosa Meat

Als het aan de Nederlandse startup Mosa Meat ligt, koop je over vijf jaar kweekvlees in de supermarkt.

"Doet u mij maar een kilo fabrieksvlees." Nog even en kweekvlees is werkelijkheid. Althans, dat is het streven van de Nederlandse onderzoeker Mark Post. Deze maand start hij samen met voedseldeskundige Peter Verstraate het kweekvleesbedrijf Mosa Meat. Ze hopen binnen vijf jaar kweekvlees op de markt te hebben.

Post liet ruim twee jaar geleden in Londen een testpanel zijn eerste prototype van een 'kweekvleeshamburger' proeven. De hamburger kostte toen nog een kwart miljoen euro om te maken. Hoewel het vet ontbrak en de prijs voor een burgertje stevig was, vond het testpanel de kweekvleesburger redelijk smakelijk.

10 tot 20 euro per kilo

Post wil met zijn bedrijf de kosten omlaag krijgen. Het streven is te komen tot een prijs van 10 tot 20 euro per kilo kweekvlees. Dat is nog steeds te duur voor hamburgers, maar Post verwacht dat in de jaren daarna de prijs zal zakken. De hoge kostprijs van het kweekvlees zit hem vooral in de voeding van de cellen maar de prijs van die voeding zal dalen naarmate de productie toeneemt.

Wellicht nog belangrijker: de smaak. Post wil proberen vetweefsel toe te voegen. Dat zal de smaak ten goede komen. Pas als het lukt om een product te kweken dat lijkt op vlees zal de productie worden gestart. Het eerste kookboek voor kweekvlees is er trouwens al.