Tech

Waarom Apple de FBI niet wil helpen met kraken iPhone van terrorist

17 februari 2016 10:02 Aangepast: 27 april 2018 10:39

Apple moet van de rechter de FBI helpen om toegang te krijgen tot de iPhone van een van de 'San Bernardino-schutters'. Maar Apple verzet zich.

Dat heeft een rechter bepaald. De FBI probeert de iPhone 5C van schutter Syed Farook al twee maanden te kraken, zonder succes. Door een bepaalde veiligheidsencryptie van Apple wordt data van een iPhone gewist als je te vaak een verkeerd wachtwoord invoert. Omdat de FBI het wachtwoord niet weet, blijft de iPhone gesloten. Farook en zijn vrouw Tashfeen Malik schoten op 2 december vorig jaar in het Californische San Bernardino 14 mensen dood. Het terreurpaar werd later doodgeschoten door de politie.

Apple wil de inlichtingendienst niet vrijwillig helpen met het ontgrendelen van de iPhone, daarom werd de beslissing via de rechter geforceerd. Volgens de rechtbank moet Apple nu 'reëele technische assistentie' bieden om de data van de schutter te achterhalen. Apple kan echter bezwaar aantekenen en lijkt dat ook van plan.

Reactie Tim Cook

Tim Cook heeft middels een open brief aan Apple-klanten laten weten waarom het niet aan het verzoek van de FBI meewerkt. Cook schrijft dat Apple terrorisme afkeurt en dat het bedrijf de FBI respecteert, maar dat de regering te ver gaat door Apple te vragen om een telefoon te hacken.

"De regering vraagt Apple om onze eigen gebruikers te hacken", schrijft Cook. "We beveiligen onze klanten steeds beter tegen hackers en cybercriminelen en de regering wil dat ondermijnen." Volgens de Apple-ceo suggereert de regering dat de tool slechts één keer werkt, bij één telefoon. "Maar dat is simpelweg niet waar. Het is een master key. De techniek kan steeds opnieuw worden gebruikt, op welk toestel dan ook. Geen enkel redelijk mens zou dit acceptabel vinden."

Apple zegt dat iedereen goed over de gevolgen moet nadenken. "De intenties van de FBI zijn vast goed, maar het zou verkeerd zijn van de overheid om een achterdeur in onze producten te eisen. Uiteindelijk vrezen we dat die vraag resulteert in een beperking van de vrijheid die onze regering juist moet beschermen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van