Tech

Ook Google en Whatsapp hekelen kraakverzoek FBI

18 februari 2016 10:48 Aangepast: 27 april 2018 10:39

Topmannen van Google en Whatsapp scharen zich achter Apple, dat zich verzet tegen het kraken van telefoons voor de FBI.

Google-topman Sundar Pichai heeft via Twitter zijn steun uitgesproken voor Apple-ceo Tim Cook. Woensdag verzette Cook zich in een openbare brief tegen de verplichting om de FBI te helpen een iPhone van een terrorist te kraken. Een Amerikaanse rechter dwingt Apple hiertoe, maar het bedrijf wil in beroep gaan.

De FBI wil informatie van een iPhone die is gebruikt door een van de schutters bij het bloedbad in de stad San Bernandino in december. Apple zou hierom zijn beveiligingssleutel moeten delen. Apple wil echter niet meewerken aan 'het hacken van zijn klanten'. De Amerikaanse Justitie zegt dat het gaat om een 'eenmalig verzoek'. Maar volgens Cook gaat het om een 'master key', waarmee de versleuteling van alle iPhones is te kraken. "Geen enkel redelijk mens zou dit acceptabel vinden."

'Onze vrijheid staat op het spel'

Pichai staat achter Cook: "Door bedrijven te dwingen hacken mogelijk te maken komt de privacy van gebruikers op het spel te staan." Volgens Pichai werkt Google mee met overheden bij legale verordeningen, maar de eis dat bedrijven de apparaten van gebruikers moeten laten kraken vindt hij te ver gaan.

Ook Whatsapp-ceo Jan Koum steunt Tim Cook, die hij zegt te bewonderen om zijn standpunten over privacy. "We mogen niet toestaan dat deze gevaarlijke standaard wordt gezet. Vandaag staat onze vrijheid op het spel", aldus Koum. Lobby-organisatie Reform Government Surveillance, waar ook Microsoft en Facebook bij betrokken zijn, schrijft dat bedrijven niet verplicht zouden moeten worden om achterdeurtjes in hun software te bieden aan overheden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van