Ga naar de inhoud
Tech

Nederlandse e-bike laadt op met zonnecellen in wiel

Deze elektrische fiets hoef je niet meer op te laden met een stekker: de Nederlandse Solar-Bike heeft zonnecellen in het voorwiel.

Een Nederlandse startup komt met een 'Solar-Bike'. De elektrische fiets hoef je niet meer zelf op te laden, doordat er 'zeer efficiënte zonnecellen' in het voorwiel zitten. Solar Application Lab (SAL) ontwikkelde de fiets samen met de TU/e, Segula en Ebike Nederland.

"We hebben een techniek ontwikkeld die twintig keer effectiever is (dan de huidige zonnecellen)", stelt SAL-oprichter Marc Peters. "Daardoor wordt het mogelijk om ook voldoende energie op te wekken op kleinere oppervlaktes. Dus ook op je fiets. Hoe Hollands wil je het hebben?"

Het prototype van de S-Bike wordt volgende week gepresenteerd. Samen met de TU Eindhoven worden de komende maanden tien fietsen getest. De cellen moeten onder alle weersomstandigheden werken, aldus Peters. "Dus niet alleen op een zonnige julidag, maar ook op een regenachtige dag in september. Verder moet de fiets hufterproof worden." Hij praat al met geïnteresseerde partijen in de zoektocht naar investeerders.

Miniatuurvoorbeeld
BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl