Tech

Beweeg door virtual reality met je voeten

22 februari 2016 10:01 Aangepast: 27 april 2018 10:39

Tot nu toe beweeg je met controllers in je handen door virtual reality, maar een startup werkt aan bediening met je voeten.

Het Amerikaanse Tactonic Technologies ontwikkelt een drukgevoelige mat waarmee je met je voeten door een virtuele wereld kan navigeren. De mat meet het verplaatsen van je gewicht en bewegingen van je tenen. De mat kan ongeveer per vierkante centimeter een drukmeting doen. Volgens de wetenschappelijk adviseur van het bedrijf zou het bewegen door VR-werelden via 'voetbediening' natuurlijker aanvoelen en de gebruiker minder snel misselijk maken. 

Een logische toepassing: een snowboard- of skigamen. In het echt stuur je jezelf bij deze sporten hoofdzakelijk door gewichtsverplaatsing. In de onderstaande video zie je hoe testers van de mat al vliegend door een virtuele wereld obstakels te vermijden door hun gewicht te verplaatsen:

De makers hebben ook toepassingen voor ogen die niets met VR te maken hebben. Binnenkort zal op een universiteitscampus in New York een kleine kamer van 2,2 vierkante meter 'betegeld' worden met deze drukgevoelige matten. De beelden van motion-capture-camera's zijn vervolgens te vergelijken met de data van de drukgevoelige door mensen belopen matten. Dat zou mogelijk nieuwe toepassingen bieden voor dans en animatie, maar ook sport en fysiotherapie.

Maar Tactonic hoopt natuurlijk vooral dat de matten aanslaan bij gebruikers van al die nieuwe VR-brillen die nu op de markt komen. Ergens tussen april en juni hoopt het bedrijf de matten in twee maten (60 cm en 45 cm) in combinatie met software-tools aan te bieden aan ontwikkelaars van VR-toepassingen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van