Tech

Kubus maakt van kantoor een woning

02 maart 2016 19:41 Aangepast: 27 april 2018 10:39

Computergefreesd inbouwpakket Comfort Cabin redt zowel de stad als de vluchteling. Een goedkope manier om van lege kantoorruimtes woningen te maken.

Comfort Cabin is een kubus die van een kamer in een leegstaand kantoor in één klap een woning voor 2 personen maakt. Het inbouwmeubel bevat een badkamer, keuken, kast en een uitklapbaar bureau.  Het slimme meubel is een kant-en-klaar product van architect Pieter Stoutjesdijk over wiens afstudeerwerk (een noodwoning die in 4,5 uur gebouwd kan worden) we in 2013 al schreven. 

Ook dit inbouwpakket bestaat uit met een computergestuurde (CNC) freesmachine vervaardigde panelen. Die schroef je met een inbussleutel in elkaar tot tot het kubusvormige alles-in-een meubel van 1,80 bij 2,20 bij 2,40 hoog. Dat meubel is met flexibele buizen gemakkelijk aan te sluiten op de bestaande waterleiding en riolering. Gas en warm water zijn in de meeste kantoren niet aanwezig, maar zijn ook niet nodig, want er wordt een elektrische kookplaat en ingebouwde boiler meegeleverd.

Waarom Comfort Cabin zo briljant is: voor 9 duizend euro per woning kun je van de leegstaande panden in de stad weer een bewoonde wereld maken. Is het pand alsnog verkocht, dan demonteer je de boel en bouw je het elders weer in. Als aanleiding en voorbeeld noemt opdrachtgever Rijksbouwmeester Floris Alkemade het voormalige ministerie van Sociale Zaken in Den Haag, waarvoor makelaars afhaken vanwege een voorwaarde die regelt dat men eerst vijf jaar aan 350 vluchtelingen dient te verhuren. Met de Comfort Cabin wordt het pand - en hopelijk vele andere leegstaande ruimtes- weer interessant. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore