Tech

Belgische politie: pas op met kinderfoto's op Facebook

07 maart 2016 12:04 Aangepast: 27 april 2018 10:08

Zangeres Anouk verwijderde onlangs de foto’s van haar kinderen van social media. Dat voorbeeld verdient navolging, vindt de Belgische politie.

"De federale politie vraagt u voorzichtig te zijn bij het verspreiden van foto's van uw kinderen via de sociale media", schrijft de Belgische politie in een verklaring. “We hebben uiteraard allemaal onze redenen om trots te zijn op onze kinderen, maar denk eraan dat het posten van foto's van uw kinderen op Facebook niet zonder gevaar is."

"Het risico is niet alleen op het vlak van privacy, maar er is ook het gevaar op misbruik door criminelen”, stelt de afdeling computercriminaliteit van de Belgische politie. “Veel mensen denken dat iets tot de vriendenkring beperkt blijft, maar eens gepost heb je geen controle meer in welke mate de foto wordt verspreid door anderen." Directe aanleiding voor de oproep van de Belgische politie is een Facebook-hype, de Motherhood-challenge, waarbij vrouwen elkaar oproepen om drie foto’s van hun kinderen te plaatsen en vervolgens tien vriendinnen uit te nodigen om hetzelfde te doen.

Boetes

Eerder riepen ook de Franse en Duitse politie ouders al op terughoudend te zijn met het verspreiden van foto’s via sociale media. In Frankrijk wordt er zelfs gedreigd met boetes en gevangenisstraffen voor het online zetten van kinderfoto’s, omdat het ongevraagd plaatsen van iemands foto in strijd is met de privacywetgeving.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van