Ga naar de inhoud
Tech

Cubetto leert je kleuter programmeren

Cubetto zorgt ervoor dat je kinderen zonder op een scherm te hoeven kijken spelenderwijs de basics van programmeren kunnen leren.

We leren op school onze kinderen nog steeds waar Culemborg ligt en dat Flipje uit de Betuwe komt, maar programmeren is nog een ondergeschoven kindje. Dat we bij Bright niet de enige zijn die inzien dat kinderen veel hebben aan digitale skills, bewijst het Kickstarter-project Cubetto. Met nog 23 dagen te gaan is het doel van 100.000 dollar al meer dan drie keer overschreden.

Het sympathieke speelgoed voor kinderen van 3 jaar en ouder is gemaakt om spelenderwijs kennis te maken met de logica uit de programmeerwereld. Een kubus op wielen, genaamd Cubetto, kun je over een kaart laten rijden door een aantal commando's in te bouwen. Daar hoef je niet voor te kunnen lezen, met pijltjes en symbolen is het eenvoudig een besturing te maken. 

In tegenstelling tot veel Kickstarter-projecten is dit de tweede versie van een bestaand concept. De kans dat je tot 2018 moet wachten om je verantwoorde speelgoed binnen te krijgen, is dus niet zo groot. Nu bestellen, betekent overigens nog steeds dat je een half jaar moet wachten. Maar dat weet je dan ook van tevoren.

Je speelt met de robot een kaart en een commando bord. Voor de Linux gebruikers en MS-DOS veteranen is de analogie met de command line snel gemaakt. Je stuurt met behulp van de pijltjes en symbolen de robot over het bord. Er is een hoofdsequentie, een subroutine en een Go-knop. 

De principes van Montessori onderwijs zijn toegepast. Zo is het speelgoed niet dwingend, maar geeft het de mogelijkheid om uit te proberen. Het kind kan grotendeels zelf leren zonder instructie. Nadat is verteld dat de blokjes acties betekenen, kunnen de meeste kinderen los zonder sturing.

In tegenstelling tot programmeren op een scherm is debuggen aanzienlijk leuker met Cubetto. Zodra je op de Go-knop drukt, gaat de Cubetto immers bewegen. Doet hij niet wat je wil, pak je hem op, verander je een paar blokjes en probeer je het weer. Als bonus is het ook nog eens goed mogelijk om samen te spelen met de Cubetto. De prijs is 195 dollar voor een set. 

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl