Tech

Opa is nu een boom: kweekpot voor planten op as van overledene

16 maart 2016 16:47 Aangepast: 27 april 2018 10:08

Met de Bios Incube kweek je planten uit de as van een overledene. Sinds deze week te bestellen op Kickstarter.

Ashes to ashes, dust to dust, klinkt het op uitvaarten in Amerika. Maar zo definitief hoeft een overlijden niet te zijn. Ashes to oxygen, life after life, voegt de Bios-broedmachine eraan toe. Bios Incube maakt van begraafplaatsen bossen. Dat begon met een composteerbare urn, en is nu uitgegroeid tot een couveuse voor plantjes. Die groeien dus op de as van een overledene.

Je plaatst de biologisch afbreekbare urn met de as van een dierbare in een mooi vormgegeven witte cocon met aarde en een zaadje. Bovenop begraaf je een hoefijzervormig plaatje met sensoren. Dat stelt je in staat op je smartphone te zien hoe het staat met vochtigheid, temperatuur, elektrische geleiding en zonnestraling. Je plant meldt zich dus als hij meer zonlicht nodig heeft. Water geven doet de Bios Incube zelf, hij heeft een voorraad van meerdere liters. Kan niet fout gaan dus, en dat mag met deze plant ook niet. Want deze plant is het vervolg van je opa of huisdier.

Voor 145 dollar heb je de composteerbare urn met zaadje naar keuze. De Incube staat nu op Kickstarter voor 450 dollar. Jaap Schuddeboom verkoopt de urn in Nederland voor 125 euro. De Bios Incube is nog niet op voorraad in Nederland maar is beschikbaar zodra er 5 bestellingen binnen zijn.

Een beetje vreemd klinkt het nog wel, een plant groeien uit de as van een dierbare. Maar misschien helpt de omgang met de plant wel bij het rouwproces. Zijn wij Nederlanders hier al klaar voor?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van