Tech

Café met bestel- en bezorgdrones bij TU Eindhoven

20 maart 2016 12:29 Aangepast: 27 april 2018 10:08

Tijdens het feest rond het 60-jarig bestaan van de TU Eindhoven kun je in het drone-café een drankje bestellen bij een drone, zijn collega-drone komt hem dan brengen.

De drone die de studenten van de TU hebben gemaakt moet alleen binnen vliegen. Dat is ingewikkelder dan buiten rondvliegen. Zo moet navigeren nauwkeuriger gebeuren, anders botst de drone ergens tegen aan. Verder moet de drone veiliger zijn, je mag niet met je vingers ergens tussen kunnen komen.

Drones zijn nu nog vaak speelgoed, maar de potentie is veel groter, vertelt Tessie Hartjes, van Blue Jay Eindhoven, een team van studenten van de TU die aan drones werken. De studenten werken nu nog aan het stiller maken van de rotoren van de drones, terwijl er een grijper is toegevoegd. Die kan maximaal 300 gram optillen. De combinatie van navigeren en grijpen is bijzonder, aldus Hartjes.

De drones krijgen spraakherkenning, maar in het drone-café is het waarschijnlijk te lawaaierig, zodat je op een andere manier moet bestellen. Een andere drone (er zijn besteldrones en bezorgdrones) brengt vervolgens de drankjes. De drones vliegen bepaalde routes en daar mag je niet lopen. Anders krijg je misschien een botsing. Als je wilt betalen, dan kan dat ook, bij een drone. Om het hele café te bedienen zijn de drones nu nog niet genoeg. Je zult er ook nog gewoon aan de bar kunnen bestellen.

Community en crowdfunding

De studenten zien het meest in het model dat er een soort community komt, waarbij zij de hardware maken en anderen apps kunnen bouwen. Er werken nu in totaal 20 studenten aan de drones: 10 fulltime en 10 parttime. Een drone kost 2000 euro aan materialen. De studenten die er aan werken krijgen er niet voor betaald en het levert ze geen studiepunten op. Dat drukt de productiekosten dus.

Het drone-café is in feite een demonstratie. Daarna kijken de studenten op ze hiermee willen doorgaan. Ondertussen zijn ze bezig met een crowdfundingactie om geld op te halen voor het drone-café. Ze hopen minimaal 5.000 euro op te halen.

Onlangs hadden we in Bright TV een reportage over een drone die kopjes koffie bezorgt in het Amsterdamse A-Lab, de CoffeeCopter:

Volg ook het Bright YouTube-kanaal

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van