Tech

Helft Nederlanders wil uitvaart bijwonen via virtual reality

30 maart 2016 10:52 Aangepast: 27 april 2018 09:38

Niet iedereen is het gegeven om bij de uitvaart van een geliefde te zijn, maar VR kan oplossing bieden.

Stel dat het niet mogelijk is om lijfelijk bij een uitvaart aanwezig te zijn, bijvoorbeeld omdat je ver weg in het buitenland woont of slecht ter been bent, wil je er dan bij zijn via virtual reality? Uit onderzoek van Multiscope, uitgevoerd in opdracht van uitvaartverzekeraar Nuvema, blijkt dat de helft van de Nederlanders het wel ziet zitten.

Een iets grotere meerderheid (twee derde van de 1000 ondervraagden) zou gebruik willen maken van technologie om een begrafenis of crematie te volgen. Een videostream zou de beste optie zijn volgens 40 procent van de mensen. Toch kiest 14 procent virtual reality als beste alternatief.

In de toekomst kan het dus zo zijn dat je via een 360 graden-video mee kunt kijken bij een uitvaart. Directeur van Nuvema Emile de Jong ziet er wel wat in: "Je kunt maar één keer afscheid nemen van een overledene en dat wil je zo bewust mogelijk meemaken. Als dat door omstandigheden op afstand moet, biedt virtual reality waarschijnlijk de meest realistische ervaring van een begrafenis of crematie."

Een opvallende voetnoot uit het onderzoek is dat maar weinig respondenten een live-verslag op Facebook zouden waarderen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van