Ga naar de inhoud
Tech

TreeWiFi hangt de bomen vol met gratis wifi

Bomen geven gratis wifi met TreeWiFi in Amsterdam, mits je je brommer thuis laat.

Fijnstof, leuk onderwerp, maar niet heus. Tot de bomen vol hangen met TreeWiFi, dan wordt luchtkwaliteit wel onze issue. TreeWiFi ziet er uit als een vogelhuisje. Het hangt tegen de stam van een boom langs drukke straten en op pleintjes. De iconische ronde ingang van het huisje laat geen vogel binnen, maar lucht. De led ring waardoor de stadslucht opgenomen wordt laat met rood of groen zien of de lucht schoner dan wel viezer is geworden.

Bij groen licht geeft de TreeWiFi een beloning: gratis wifi voor de hele straat. Dus weg met die peuken in het park, niet met je brommer op het pleintje. “Door juist in de longen van de stad luchtvervuiling zichtbaar te maken, denk ik buurtbewoners meer betrokken bij het onderwerp te maken,” zegt maker Joris Lam. “Met gratis wifi en coole lampjes die de boombladeren verlichten, hoop ik de duidelijke voordelen van de fiets en de tram te laten zien.”

Lam is op het moment zijn eerste wifihuisjes aan het bouwen en hoopt ze eind deze maand op te hangen. De aanschaf van de sensoren, neopixel-led-ringen en lasergesneden huisjes betaalt hij van de 1000 euro die hij door het geven van de beste pitch kreeg van de Awesome Foundation. Wil je meehelpen dit over meerdere steden en plekken te verspreiden, dan kun je hier zelf ook awesome worden. Hij zoekt nog een Protoboard-guru, een elektronica-nerd, en een industrieel ontwerper.