Tech

Deze knop laat je op je werk focussen

01 juni 2016 14:50 Aangepast: 27 april 2018 09:38

De 'niet storen'-setting op je telefoon is er nu ook op je computer. De software en knop Saent, bedacht door een Nederlander, biedt concentratie met één klik.

Krijg jij nog wel zoveel gedaan met al die digitale afleidingen? Voor je het weet heb je tijdens het nadenken achter je computer, toch even op dat icoontje met nieuw ontvangen mail geklikt. Weg concentratie, waarna je je realiseert dat je weer tijd hebt besteed aan iets waar je eigenlijk niet mee bezig wilde zijn. Saent geeft je weer grip op je tijd. De productivity-tool, door een Nederlander mede-ontwikkeld, helpt je het meeste uit je dag halen.

Installeer Saent als een laagje tussen je Windows of iOS en je wordt gecoacht in je tijdsbesteding. Je geeft zelf aan welke sites en apps bij je taak horen (bijvoorbeeld Google Docs, Photoshop en Chrome) en dat Mail, Facebook, Twitter je afleiden. Daarna krijg je als je toch even Facebook aanklikt een groot rood scherm te zien met de boodschap dat je op het punt staat te zondigen.

Miniatuurvoorbeeld

In de menubalk bovenaan je Mac plaatst Seant een blauw cirkeltje. Klik op dat icoon en je ziet een scherm tot een kwart van je beeld zakken, waarin je kunt aangeven wat je doel of taak is en hoeveel minuten je geconcentreerd wilt werken. Moet je echt even buffelen, dan is er ook de Monk-mode. Dan komt geen enkel signaal binnen.

Werken met Saent is geen straf. Je wordt niet terecht gewezen, maar hebt zelf de touwtjes en verantwoordelijkheid in handen. Je wordt alleen even herinnerd aan je eigen ingestelde doel. Wil je toch even afleiding, dan kan dat gewoon, net als pauze nemen. "Multi-tasken werkt niet, weten we inmiddels. Ook gaat het niet om het aantal uren dat je maakt, maar om de focus die je opbrengt," legt bedenker Tim Metz aan Bright uit. De Nederlander is even overgekomen uit China, waar hij aan Saent werkt. Hij stelde een team van knappe koppen verdeeld over de hele wereld samen om de productiviteitstool te bouwen. "We gebruiken juist de mogelijkheden van moderne technologie om je te behoeden voor de verleidingen van... moderne technologie."

Een knop op je bureau

Saent is ook tastbaar: er is een speciale knop die je bij je werkplek legt. Druk op dat mooie witte druppeltje en je zet alle afleidingen uit. De knop laat met een subtiele blauwe lijn die een cirkel afloopt zien hoeveel tijd je nog te gaan hebt. Je hebt letterlijk je doel voor ogen. Concentratie met een klik op de knop. En nog een voordeel: je collega's zien ook dat je even niet gestoord wilt worden.

Na een succesvolle crowdfundactie is Seant sinds kort verkrijgbaar: voor 49 dollar via IndieGogo of bij Saent zelf.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van