Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Tech

Zonnepanelen halen straks energie uit regen

11 april 2016 09:10 Aangepast: 27 april 2018 09:38

Chinese wetenschappers hebben iets bedacht waarmee zonnepanelen zelfs als het regent nog stroom opwekken.

Zonnepanelen zijn het meest effectief als ze blootgesteld worden aan direct zonlicht, maar wat gebeurt er als het regent? Volgens de Solar Energy Industries Association helpt regen om stof en vuil van de panelen te spoelen, maar zorgen de waterdruppels zelf niet voor energiewinning.

Daar ligt een kans, dachten wetenschappers van de Ocean University of China en de Yunnan Normal University. Zij maakten een zonnecel die zowel in zonnige als in regenachtige periodes energie levert. Als de zon schijnt maakt het paneel gebruik van bestaande technologie, bij regen is het een ander verhaal.

Grafeen

In de zonnecel is een laag grafeen aangebracht. Als er een regendruppel op valt, wordt die omgezet in positieve en negatieve ionen. De positieve ionen zijn voornamelijk zout-gerelateerd, zoals sodium, calcium en ammonium. Deze worden verzameld op het oppervlak en werken samen met de negatieve elektroden in het laagje grafeen. Op die manier ontstaat er een verschil in de twee lagen dat groot genoeg is om voltage en stroom op te wekken.

Op dit moment is het onderzoek nog in conceptfase. De wetenschappers hopen de technologie verder te ontwikkelen als betrouwbare methode om elektriciteit op te wekken. In landen met een bewolkt en regenachtig klimaat kan dat wel eens uitkomst bieden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore