Ga naar de inhoud
Tech

WordPress maakt het web in één klap een stuk veiliger

WordPress beveiligt alle gehoste websites met een https-verbinding. Da's belangrijk om het web veiliger te maken.

Je hebt vast en zeker een keer een WordPress-website bezocht. Van een collega met een blog over brouwen tot de New York Times: ze gebruiken allemaal het populaire platform om hun website te bouwen. Het is bij WordPress mogelijk om een website te starten die op de servers van de dienst wordt gehost. Al die websites, ongeveer een miljoen stuks, zijn vanaf dit weekend beveiligd met een https-verbinding.

Beschermen tegen surveillance

Een https-verbinding houdt in dat de data die je via de internetkabel verzendt en ontvangt niet voor een derde partij is in te zien; of dat nu een geheime dienst of je internetprovider is. Daarnaast toont het certificaat dat wordt gebruikt voor de https-verbinding dat je met de juiste website communiceert.

WordPress gebruikt de nonprofitorganisatie Let's Encrypt om de websites te beveiligen. Het voordeel van Let's Encrypt is dat de dienst gratis websites beveiligt. Als je bij WordPress een website host, hoef je verder geen actie te ondernemen; je website wordt automatisch voorzien van een https-verbinding via Let's Encrypt. Lees ook het interview op RTL Z met Let's Encrypt-oprichter Josh Aas over hoe belangrijk het is om het internet te beveiligen.

Sterke encryptie

"Sterke encryptie [zoals https, red] beschermt onze gebruikers op verschillende manieren, waaronder surveillance van content en communicatie, het stelen van cookies, het hijacken van accounts en andere veiligheidsgaten in het web", schrijft WordPress. Zodra een door WordPress gehoste website is beveiligt met https, zie je in de adresbalk een slotje.