Tech

Zonne-energie verkopen aan de buren dankzij blockchain

12 april 2016 16:56 Aangepast: 27 april 2018 09:07

De overtollige energie van je zonnepanelen verkopen aan de buren? Dat kan nu ook met behulp van de blockchain.

In Brooklyn gebruiken twee buren sinds deze week de Ethereum-blockchain om te handelen in energie die afkomstig is van zonnepanelen, meldt Coindesk.

Elke eenheid energie die wordt opgewekt met zonnepanelen wordt gelogd in de blockchain. Via dezelfde blockchain kan vervolgens worden afgerekend als de buurman zonder panelen de overtollige energie afneemt van de buurman met zonnepanelen.

Anders dan in Nederland bestaat er in Brooklyn geen salderingssysteem waarbij bezitters van zonnepanelen de energie te veel opwekken, tegen een goede prijs kunnen ‘terugleveren’ aan het energienet. Wie zonnepanelen heeft en op een zonnige dag meer elektriciteit produceert dan hij zelf opmaakt, levert terug tegen de groothandelsprijs die aanmerkelijk lager ligt dan de prijs die je zelf aan het elektriciteitsbedrijf moet betalen.

Dat maakt het aantrekkelijk om de energie aan de buren te verkopen. Zeker als dergelijke transacties via de blockchain zonder problemen plaatsvinden. In Brooklyn betaalt de buurman zonder panelen hetzelfde tarief dat hij anders aan zijn elektriciteitsbedrijf zou betalen, maar met een slim elektriciteitsnet moet het in de toekomst vast ook mogelijk zijn om het verschil bijvoorbeeld te delen en de grote energieproducenten steeds meer buiten spel te zetten.

Kan interessant worden als minister Henk Kamp zijn onzalige plan doorzet om de salderingsregeling vanaf 2020 in Nederland te versoberen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van