Tech

Waar ligt jouw data-grens? Stap in de Mirror Room

12 mei 2016 11:03 Aangepast: 27 april 2018 08:36

Bepaal hoeveel persoonlijke data jij bereid bent te delen in de We Are Data-mirrorroom in Amsterdam.

Of je het nu wilt of niet, jouw data wordt continu gemeten en opgeslagen. Hoe je eruit ziet, wat je doet, waar je op reageert; het is data. De WE ARE DATA – Mirror Room laat je zien wat Big Brother allemaal van je te weten komt. En stelt je vervolgens de vraag of dit profiel openbaar gemaakt mag worden. Confronterender dan je denkt.

Je gaat binnen in een ruimte van 2 bij 2 meter bekleed met spiegelglas. Achter de wanden en in de vloer zitten de laatste technieken verstopt. Zonder dat je het ziet, wordt je lichaam opgemeten, gewogen, je emoties gepeild, en je reacties op stemmen en beelden geregistreerd. Daaraan worden conclusies en beoordelingen verbonden, die leiden tot een persoonlijk profiel, zoals je hieronder van Tim ziet:

Miniatuurvoorbeeld

Niets van de verzamelde gegevens, is online gevonden. "Je gehele profiel is gegenereerd door onzichtbare en onbewust ondergane technieken die nu al om ons heen bestaan, zegt zakelijk leider van We Are Data Hester Swaving. Zij maakte de installatie samen met documentairemaker Thomas Blom en ontwerper Tijl Akkermans. "We laten zien dat je niet alleen op Schiphol geobserveerd en beoordeeld wordt, maar zeer binnenkort ook gewoon bij de supermarkt."

"Hoe dan ook wordt je beoordeeld, en wat vind je daar dan van?" Misschien is een van de spannendste uitslagen van de installatie wel hoeveel mensen na het zien van hun profiel toch besluiten dat het maar beter niet openbaar gemaakt wordt. 

De WE ARE DATA - Mirror Room is onderdeel van Europe By People en opent vrijdag 13 mei in FabCity, de tijdelijke campus op de Kop van het Java-eiland in Amsterdam waar Miriam voor Bright TV een kijkje nam. Daarna gaat hij op tournee door heel Nederland en is hij op 19, 20 en 21 augustus op Lowlands te zien. Doel van deze tour is te inventariseren waar de datagrens van zo’n 10.000 bezoekers ligt.

Miniatuurvoorbeeld

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van