Ga naar de inhoud
Tech

Therapie: in virtual reality zwemmen met dolfijnen

Psychiatrische patiënten in Groningen gaan als theraptie met een VR-bril op virtueel zwemmen met dolfijnen.

De film is in Egypte opgenomen door kunstenares Marijke Sjollema uit Leeuwarden. Over een maand starten de eerste patiënten van het UMCG met de therapie, vertelt psychiater Wim Veling. "We beginnen op de afdeling psychiatrie, met mensen die zijn opgenomen voor bijvoorbeeld depressies, angststoornissen of psychoses. De patiënten zijn er erg nieuwsgierig naar. Het is een nieuwe techniek en uit eerdere ervaringen met virtual reality weten we dat het een hele krachtige ervaring is.

Veling heeft de film zelf al een paar keer gezien. "Het lijkt net alsof je echt in die omgeving bent, omgeven door dolfijnen. Het voelt echt. Al klopt het natuurlijk niet met al je zintuigen: je wordt niet nat en kunt ze bijvoorbeeld niet aanraken. Maar het is prachtig."

De film is volgens hem heel ontspannend. En dat is ook het doel van de therapie. "Stress is vaak de aanjager van psychische klachten en de behandeling is dan ook deels gericht op het verkleinen van stress. Maar mensen met psychische problemen hebben vaak veel moeite om te ontspannen. De oefeningen die we daar nu voor hebben, lukken dan niet zo goed. Door de bril worden ze echt ondergedompeld in een ontspannende omgeving."

Als de patiënten van het UMCG goed op de therapie reageren, dan wil Veling hem beschikbaar maken voor een veel groter publiek, dat de bril dan ook thuis kan gebruiken. "Iedereen is wel eens gespannen. Dan is dit een mooie manier om wat relaxter te worden."

Heb jij ideeën over hoe virtual reality nog meer van nut kan zijn? Doe mee aan de VR Challenge:

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl