Toekomstmakers

Twee keer zoveel energie uit zonnecellen door Zwitserse vinding

09 september 2016 11:00 Aangepast: 30 juli 2017 11:00
Beeld © ANP

De Zwitserse startup Insolight heeft een manier gevonden om de efficiëntie van zonnepanelen te verdubbelen. Het bedrijfje kan op een goedkope manier veel meer energie halen uit zonnecellen.

De zonnepanelen die particulieren installeren op hun dak komen niet verder dan een efficiëntie van 18 tot 20 procent. Insolight kan met zijn vinding tot 36 procent van het zonlicht omzetten in energie. Er bestaan nu al zonnecellen met een hoger rendement, maar die zijn erg duur en worden vrijwel uitsluitend gebruikt in de ruimtevaart. 

Insolight gebruikt diezelfde dure, efficiënte zonnecellen, maar plaatst maar een een klein aantal op een paneel. Met een kunststof plaat boven het paneel wordt met lensjes zonlicht gebundeld en op de zonnecellen gericht.

Zo werkt het:

Op die manier heeft het zonnepaneel van Insolight niet zo veel dure zonnecellen nodig terwijl de efficiëntie toch hoog is. "De zonnecelindustrie richt zich voornamelijk op het verlagen van de productiekosten", zegt Insolight-directeur Laurent Coulot in een videopresentatie. "Wij focussen juist op het verhogen van het rendement om goedkoper stroom op te wekken." 

Het Duitse Fraunhofer Instituut heeft het prototype van Insolight getest en bevestigt dat het zonnepaneel een efficiëntie heeft van 36 procent. De Zwitserse startup zegt dat ze daarmee een op een dak monteerbaar zonnepaneel op de markt kunnen brengen met het hoogste rendement.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van