Ga naar de inhoud
Tech

Slimme huishoudapparatuur nog niet erg populair

Het populairste slimme apparaat is de robotstofzuiger: 4 procent van de Nederlandse huishoudens heeft er één.

In totaal rijden er zo'n 300.000 robots door de Nederlandse huiskamers om te stofzuigen, blijkt uit onderzoek van Multiscope. Het merk iRobot is het meest gewild, ze kosten tussen de 300 en 600 euro. Voor dezelfde prijs kan je zo'n 20 tot 40 uur een huishoudelijke hulp inhuren. De top drie wordt aangevuld met robotstofzuigers van Philips en Dirt Devil.

Andere slimme apparaten, zoals een oven die soorten voedsel kan herkennen met een camera en de bereidingsmethode hierop aanpast, zijn minder populair dan de stofzuiger. Datzelfde geldt voor koelkasten en wasmachines. We zijn niet van plan om er snel één aan te kopen. 41 procent vindt de prijs nog een te hoge drempel en een even grote groep ziet geen reden om een nieuwe aan te schaffen, als het oude apparaat nog niet kapot is. 

Eigenlijk best jammer, want op het internet zwerven grappige filmpjes rond van deze slimme apparaten. Zo is er een machine die je overhemden kan strijken, een robot die met je hond kan spelen en een apparaat dat (in tegenstelling tot de meeste mensen) wél een hole-in-one kan slaan.