Tech

Nokia komt terug als telefoonmerk

18 mei 2016 15:57 Aangepast: 27 april 2018 08:36

Microsoft verkoopt zijn Nokia-licentie aan het nieuwe bedrijf HMD Global. Nokia zal samen met Foxconn nieuwe telefoons gaan maken.

Tot nu toe had Microsoft de licentie over de merknaam Nokia, maar die gaat nu voor tien jaar naar HMD. Van de Android-toestellen die gemaakt en verkocht gaan worden, ontvangt Nokia een deel van de royalty's. HMD Global is een nieuw Fins bedrijf dat tablets, smartphones en feature-phones gaat uitbrengen. Feature-phones zijn simpele telefoons die goedkoop zijn en vaak niet eens een touchscreen hebben. HMD krijgt enkele ex-Nokia-werknemers als leiding.

Microsoft doet zijn feature-phone-divisie helemaal van de hand. HMD zal nieuwe telefoons gaan maken en doet dat met FIH Mobile, wat onderdeel is van de bekende fabrikant Foxconn. Dat Taiwanese bedrijf is vooral bekend als producent van onderdelen voor elektronica, maar timmert tegenwoordig ook als volledig techbedrijf aan de weg.

Foxconn en HMD Global betalen 350 miljoen dollar voor de overname van de afdeling. Daarvoor krijgen ze onder meer het besturingssysteem, een productiefabriek in Vietnam en worden er 4500 medewerkers overgeplaatst (of krijgen de keuze). Wanneer de eerste toestellen op de markt komen, is nog niet bekend. Overigens zal Microsoft de Lumia-telefoons blijven ondersteunen en blijft Windows 10 voor smartphones in ontwikkeling. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van